PIRAMIDE USPJEHA: Franjo Gavranović – atletska “tvornica” mladih zvijezda

Franjo Gavranović, atletičar, dugoprugaš, maratonac, sada vrlo uspješni atletski trener Maraton kluba Velika Gorica, u atletiku je, kaže, došao slučajno.

*Serijal “Piramide uspjeha” ostvaruje se uz pomoć dodijeljenih sredstava Zagrebačke županije

Došao je u AK Dinamo iz Zagreba s bratom na nagovor svog prijatelja 1988. i ostao je u klubu dvadeset godina. Završio je studij i postao viši sportski trener atletike, a po dolasku u Veliku Goricu, gdje je grupa entuzijasta osnovala atletski klub  još 2002. godine, započinje rad s naglaskom na mladima, te ostvaruje lijepe rezultate.

“U zadnje tri godine, s dolaskom na čelo kluba Darka Batkovića, okrenuli smo se atletskoj školi i radu s mladim atletičarima”, kaže Gavranović. “Cilj je bio i maknuti ljude od kompjutora, mobitela, ponuditi im zdravi život u pokretu, kroz trčanje, pa već nekoliko godina organiziramo niz utrka za građane Velike Gorice i Turopolja”.

Spominje nam turopoljski polumaraton, utrku invalida, školaraca vatrogasaca, utrku građana na pet kilometara, polumaratonaca na 21 kilometar, zatim jesenski kross za učenike osnovnih škola Velike Gorice i okolice, pa sretnu utrku, fašničku utrku i turopoljsku ligu za građane na pisti aerodroma.

franjo gavranović d

Koliko imate atletičara i kojih profila?

“Imamo stotinjak članova, 50 u atletskoj školi, a ostalo su seniori i veterani koji nastupaju na nizu utrka… Članovi su svih uzrasta, od pet pa do 70 godina i više, jer nema granica. Važna je želja za trčanjem, bavljenjem sportom i svi takvi su dobro došli”.

Jeste li zadovoljni odazivom mladih za aktivno bavljenje sportom?

“Odaziv mladih je dobar, klub ima 50 članova atletske škole no odaziv bi mogao biti i mnogo bolji. Kao trener smatram da škole i profesori više trebaju upućivati talentiranu djecu u klubove, jer djeca prvo dolaze u škole u ruke nastavnika tjelesnog a tek onda u klub. Najbolji primjer je da su sva djeca u našoj atletskoj školi došla preko trenera i obilaska škola a niti jedno dijete nije došlo da ga je nastavnik tjelesnog usmjerio u klub. Tu je najveći problem, jer ako nastavnik ne usmjerava djecu u klub kako će dijete dobiti interes za bavljenje sportom”.

Kako ocjenjujete rad s limačima?

“Rad s njima je fenomenalan pogotovo s limačicama. Najveća vrijednost kluba je baš u mladima, imam 10 pravih mazatora od toga je samo jedan limač i sve limačice. Krasi ih veliki talent, veliki rad, kontinuiranost dolaska, pet puta tjedno treninzi i kao trener mogu reći da generacija 2006. do 2008. je strašno talentirana”.

franjo gavranović afranjo gavranović, portret

Imate i državnu prvakinju Tenu Petračić. Što kažete o Teni?

“Ona je moja prva prvakinja Hrvatske u krosu za limače, i prva zlatna medalja Maraton kluba Velike Gorice, prava slika rada trenera i atletske škole kluba. Tena će biti velika šampionka Turopolja u budućnosti. Već sada ima sve odlike šampiona kroz niz pobjeda, veliki talent, redovitost dolaska, za Tenu nema ‘neću, ne mogu, ne želim’. Posjeduje sve da bude velika maratonka u budućnosti – brzinu, izdržljivost, rad, podršku roditelja, kluba i dobrog trenera. Jer, sve se moraju kockice posložiti da bi se došlo do cilja…”

Kao priznati atletičar koji je imao sjajnih rezultata, a već dugo i trener, što ocjenjujete najvažnijim kod atletičara?

“Svojim mazatorima uvijek naglašavam da talent nije najvažniji da bi se došlo do željenog cilja, dobrog rezultata i pobjede. Uvijek im govorim da ako su talentirani a ne dolaze redovito na trening ništa od rezultata, ako su talentirani i dolaze na trening a imaju trenera neradnika opet ništa od rezultata, a veliku ulogu imaju i roditelji koji moraju pokazati veliku želju za uspjehom kao i njihovo dijete i biti im totalna podrška jer onda se lakše i dođe do željenog cilja. Kod svojih atletičara najviše cijenim rad, redovitost dolaska na trening, vjera u trenera bez puno filozofiranja i mudrovanja , kad vidite da u grupi imate djecu koja ne znaju za riječ neću, ne mogu i ne želim onda znate da imate veliki dobitak i budućeg šampiona a na moju sreću takvih je u našoj atletskoj školi puno”.

franjo gavranović c

Što biste najradije istaknuli u svojoj karijeri?

“U svojoj trenerskoj karijeri u Maraton klubu Velika Gorica bih istaknuo veliki rezultatski pomak, veliki broj talentirane djece, i zajednički rad čitavog kluba za ostvarenje dobrih rezultata i savladavanje svih prepreka do zajedničkog cilja. Izdvojit ću neke od ostvarenih rezultata koji su za mene kao trenera izvanredni a nastali su u tri godine rada s atletskom školom. Tena Petračić, prvakinja u krosu za limačice 2018. u Zadru, mlade kadetkinje ekipne prvakinje u krosu u Labinu 2019. (Tena Petračić , Tena Martinec, Ema Vuković), Nna Vuković, dvoranska prvakinja Hrvatske na 1500 metara za mlađe juniorke 2019. godine, Tena Petračić dva puta za redom pobjednica kroza Zagrebačke županije za pete i šeste razrede osnovne škole, 2. mjesta za 5. razrede Ema Vuković i Hana Tašaković i 2. mjesto Eme Vuković za 7. i 8. razrede, iako je Ema išla u 6. razred, četiri prvakinje krosa Sportskih novosti – Hana Tašaković, Zeta Hećimović Obradović, Livija Debelić i Nina Vuković, šest drugih mjesta, tri treća mjesta u zadnje 2 godine krosa….

franjo gavranovićfranjo gavranović, tena

Najviše sam ponosan kao trener što sam djeci usadio rad, vjeru u trening i trenera, treniraju sve vani u uvjetima slabijim od konkurencije, i kao trener sam sretan što atletska škola nema samo šampiona i mazatoricu Tenu, jer valja zapamtiti ove mazatore kluba : Nina Vuković 2002 g. ( 1500 m prvakinja Hrvatske , 1. mjesto ekipno kros ml .juniorke, 1. mjesto kros SN srednje škole), Tena Petračić 2007 g. ( prvakinja krosa hrv. limačice, zg županije 2 g. za redom, prvakinja ekipnog krosa hrvatske za ml. kadetkinje), Ema Vuković 2006 g. (1. mj. rkipno kros Hrvatske za ml. kadetkinje, 2. mj. kros Sportskih novosti, 2. mj, kros zg županije za 5-6 i 7-8 raz.), Tena Martinec 2006 g. (1. mj. ekipno kros Hrvatske za ml. kadetkinje, 2. mj. na 800 m dvoransko prv. Hrvatske ml. kadeti),
Hana Tašaković 2007 g. ( 1. mj. kros Sportskih novosti za 4. raz. 2 mj. kros Sportskih novosti 5. raz), Livija Tašaković 2007 g. (1 mj. kros Sportskih novosti 5. raz. 2. mj. kros Sportskih novosti 4. raz. 3. mj. kros Hrvatske za limačice), Zeta Hećimović Obradović 2008. g. (1. mj. kros Sportskih novosti 4. raz. 1. mj. hals liga 600 m 1.51 ), Ivan Toma Aščić 2008. g. ( 2. mj. kros Sportskih novosti 4. raz. 1. mjesto hals liga 600 m 1.50).

Koje su vam želje kao trenera?

“Želja mi je da od 10 mazatora neki dođu do samog kraja a to su olimpijske igre. Kao trener vidim 4-5 kandidata za to od 800 metara – Nina Vuković i Livija Debelić, do dugoprugaša Tene Petračić i Hane Tašaković… Druga želja mi je pošto sam ja bio maratonac da Turopolje dobije sjajne maratonke kako u Hrvatskoj tako i šire a potencijala ima samo treba vremena sačekati dok mazatorice ozdrave”.

Imate li kakvu poruku?

“Pozivam sve zaljubljenike u trčanje da dođu u Maraton klub Velika Gorica da zajedničkim organiziranim treningom i druženjem učinimo naše tijelo zdravim i kroz sport upoznamo mnogo istomišljenika i proputujemo lijepom našom Hrvatskom”.

Komentiraj