PIJANI ZA VOLANOM: U Istri zatečen s 3,21 promila, a kod 1,4 rizik od nesreće je 20 puta veći

Zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, muškarac je zadržan u policijskoj postaji u Labinu te mu je izrečena novčana kazna i zabrana upravljanja vozilom.

U priopćenju PU istarske dalje se kaže:

“Labinska je policija jučer oko 15.45 sati u Pulskoj ulici u Labinu zatekla 61-godišnjaka koji je pod utjecajem alkohola od 3.21 promila upravljao automobilom Opel, pulske registarske oznake, iz smjera Rijeke u smjeru Pule.

Vozač je zbog vjerojatnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja isključen iz prometa i zadržan u policijskoj postaji do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama protiv vozača je pokrenut prekršajni postupak te mu je izrečena novčana kazna od 10.000 kuna i zaštitna mjeru zabrane upravljanja vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca”.

Valja podsjetiti na istraživanje utjecaja alkohola na sigurnost vožnje, provedenog na Medicinsko-psihološkom institutu iz Essena pokazuju kako sadržaj alkohola u krvi od 0,5 promila udvostručuje, 0,6 promila utrostručuje, a 0,8 učetverostručuje rizik od nesreće.

Kod većih količina alkohola, npr. od jedan posto rizik je sedmerostruko veći, kod 1,2 promila alkohola rizik je deset puta veći, a kod 1,4 promila dvadeset puta veći.

Odgovori