PIJANA PREGAZILA STUDENTICU: Osuđena na 10 godina, a Vrhovni sud joj smanjio kaznu

Ivana Tena Gotovac Soldić, bivša HAC-ovka, bila je nepravomoćno u srpnju osuđena na 10 godina zatvora jer pijana prošla kroz crveno i usmrtila studenticu Mariju Ćorić. 

Vrhovni sud joj je kaznu smanjio za tri godine, a priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘Ova odluka suda donesena je u srpnju ove godine. Vrhovni sud jučer je objavio kako je smanjio tu kaznu.

Vrhovni je sud donio presudu kojom je djelomično prihvatio žalbu optužene I. T. G. S. u odnosu na presudu Županijskog suda u Splitu. Prvostupanjskom presudom je optuženica proglašena krivom za kazneno djelo. Optuženica je prvostupanjskom presudom osuđena na kaznu zatvora 10 (godina). Tom presudom je optuženica oslobođena optužbe za kazneno djelo nepružanja pomoći.

Vrhovni je sud djelomično prihvatio žalbu optuženice i to samo u odluci o kazni. Žalba državnog odvjetnika u odnosu na oslobađajući dio prvostupanjske presude je odbijena.

Prihvaćajući žalbu optuženice djelomično, Vrhovni je sud preinačio prvostupanjsku presudu u odluci o kazni te je optuženicu osudio na kaznu zatvora 7 (sedam) godina.

Kod izbora vrste i mjere kazne, Vrhovni je sud prihvatio utvrđene otegotne okolnosti na strani optuženice: višekratna prekršajna osuđivanost zbog prekršaja u prometu, vozilom je upravljala dok je na snazi bila zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom “B” kategorije izrečena u prekršajnom postupku, vozila je pod utjecajem alkohola, nije se zaustavila iako je na semaforu bilo crveno svjetlo pa je automobilom naletjela na pješakinju koja je cestu prelazila na obilježenom pješačkom prijelazu. Vrhovni sud smatra da su podcijenjene olakotne okolnosti, osobito okolnost da je optuženica djelo priznala i time doprinijela učinkovitosti kaznenog postupka te da nije osuđivana za kaznena djela. Zato sud smatra da će kazna zatvora 7 (sedam) godina ispuniti svrhu kažnjavanja.

Prema sada pravomoćnoj presudi optuženici je i izrečena sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima svih kategorija doživotno. Optuženica ostaje u istražnom zatvoru.’

Podsjetimo, Gotovac Soldić je priznala krivnju za izazivanje nesreće na pješačkom prijelazu na Poljičkoj cesti, kada je usmrtila 19-godišnju Mariju Ćorić.

Teretilo ju se za vožnju pod utjecajem alkohola i za to je pred sudom kazala kako se osjeća krivom, a za drugu, koja se odnosi na bijeg s mjesta nesreće, izjavila je kako nije kriva.

Djevojku, koja je poginula na mjestu nesreće, 23. listopada 2018. u večernjim satima, udarila je vozeći brzinom od 70 kilometara na sat.

Na semaforu je bilo crveno za vozače i prema optužnici se Gotovac Soldić dala u bijeg umjesto da stane i pokuša pomoći unesrećenoj.