PICULA O TTIP-U: Stajališta još udaljena – razdvajaju ih Atlantik te ideološke i interesne razlike

tonino picula

Njemački vicekancelar i čelnik tamošnje Socijaldemokratske stranke Sigmar Gabriel podigao je dosta prašine kada je u intervjuu ZDF-u pregovore sa SAD-om o Transantlantskom sporazumu i slobodnoj trgovini proglasio propalima.

Danas ga je demantirala Europska komisija, a pregovore je za Media servis prokomentirao i europarlamentarac Tonino Picula.

Prema Gabrielovim riječima pregovori su propali jer Europa ne želi pokleknuti američkim zahtjevima, a problem su i dalje arbitražni sudovi za sporove sa stranim tvrtkama, na kojima inzistira SAD. U Bruxellesu su danas odbacili te tvrdnje. Glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas pita protiv čega protivnici prosvjeduju jer sporazum nije gotov, a onda dodaje da se progovori vode s transparentnošću bez presedana.

“O tom ćemo sporazumu moći suditi tek kad on bude gotov. Vrlo smo otvoreni i jasni po pitanju toga što nas vodi u tim pregovorima. Ponovit ću ono što sam rekao ranije – lopta se i dalje kotrlja”.

Europarlamentarac Tonino Picula kaže da se sporazum našao na udaru ljevice te da izjave njemačkog vicekancelara treba gledati kao bildanje lijevog identiteta u obračunu s političkim protivnicima. Sam problem je složeniji, kaže Picula.

“Pregovori teku vrlo sporo jer je materija izuzetno osjetljiva i kompleksna. Govorilo se da će ova i prošla godina za TTIP biti godina ili će proći ili će pasti. Pravu istinu o sudbini TTIP-a ćemo saznati tek iduće godine 2017. nakon njemačkih, francuskih i američkih izbora jer se pregovori trebaju dogovoriti s Washingtonom”, izjavio je Tonino Picula.

Iako u Europskoj komisiji tvrde suprotno, kritičari kažu da su pregovori netransparentni. Picula pojašnjava do kud su oni došli.

“Ništa još nije dogovoreno. Pregovaračka stajališta su još udaljena. Razdvaja ih ne samo Atlantik nego i ideološke i interesne razlike. TTIP jest pod pritiskom onih koji globalizaciju doživljavaju kao prijetnju”, kazao je Picula.

Sudbina TTIP-a nije pitanje samo jednog dokumenta nego pitanje političkog sučeljavanja u prvim dekadama 21. stoljeća i to nakon događaja koje nitko nije mogao predvidjeti prije dvadeset godina, zaključio je Picula.