PETI PAKET MJERA: Zamrzavaju se cijene 30 proizvoda – najavio Plenković

Održana je sjednica Vlade na kojoj je predsjednik Vlade Andrej Plenković s ministrima predstaviti peti paket mjera pomoći protiv krize.

“Ovaj paket plod je konztultacija sa svim akterima koji predstavljaju brojne aktere u društvu, a ima za cilj održati nisku cijene energije, prije svega električne energije, jer smo plin regulirai ranije”, kazao je premijer Andrej Plenković, navodeći da cijena električne energije za građane, javne ustanove i druge institucije, te srednje i male poduzetnike ostaje ista.

“Ovo je poruka ekonomske stabilnosti, sigurnosti i predvidivosti za sve navedene aktere.”

Ograničenje cijena će građanima jamčiti povoljnije cijene određenih namirnica i imat će efekt u usporavanju inflacije, pojasnio je premijer.

Podsjetimo, i uoči sjednice vlade održana je sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća, čiji predsjednik Ivan Mišetić je rekao da će se današnjim paketom mjera zamrznuti cijene 30 artikala.

Odgovarajući na novinarski upit potvrdio je da je paketom mjera predviđeno zmrzavanje cijena 30 artikala, odnosno njihovo vraćanje na razinu 31. prosinca prošle godine.

Osvrnuo se i na sastanak s trgovicma koji će već ovih dana početi s aktivnostima snižavanja cijena.

Na popisu su ulje, mlijeko, glatko i oštro brašno, riža, jogurt, šećer, cijelo pile, hamburger, špageti, svježa jaja, svinjski vrat, juneći vrat. hrenovke, toaletmi papir, pasta za zube…

“Kad je riječ o razgovorima s predstvanicima banaka, ključna poruka je da će banke povećati kamatne stope na depozite, dakle na štednju građana”, naveo je Plenković.

Država će sufinancirati smještaj u vrtićima

“Osiguravamo sredstva jedinicama lokalne samouprave za vrtiće kojima su oni osnivači, ali i privatnih vrtića i sufinanciramo od 6,25 posto pa čak do 50 posto prosječne cijene smještaja po djetetu ovisno o stupnju razvijenosti grada ili općine.

S time krećemo već od 1. listopada. Za Zagreb će primjerice biti 7,7 milijuna eura”, najavio je Plenković.

Tim modelom se smanjuje roditeljska participacija za smještaj djece u vrtićima.

Time ćemo pridonijeti našem cilju da 90 posto djece u Hrvatskoj ima smještaj u vrtićima, a prije tri godine imali smo 70 posto, poručio je premijer.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!