PETI JE DAN RATA: Rusi pokušavaju slomiti otpor Kijeva, ali ukrajinski vojnici drže sve pod kontrolom

Peti je dan ruskog napada na Ukrajinu. Jutros se javio i zapovjednik obrane Kijeva, general pukovnik Alexander Syrsky.

“Danas je neprijatelj nastavio pokušavati probiti obranu Kijeva. U više navrata ruske trupe pokušale su jurišati na predgrađe glavnog grada. Sva kretanja neprijateljskih snaga bila su pod kontrolom, a odluke su donesene na vrijeme.

U glavnom gradu naše domovine situacija je pod kontrolom. Svi pokušaji ruskih okupacijskih trupa da postignu cilj su propali”, napisao je Sryrsky dodavši da su ruske snage pretrpjele značajne gubitke.

“Ruske trupe su demoralizirane i iscrpljene. Pokazali smo da možemo zaštititi svoj dom od nepozvanih gostiju”, zaključio je Syrsky.

“Rat je postao europski. Napokon je Europa to shvatila”, objavio je ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov.

Napisao je kako je snažno i uvjerenje kako će neprijatelj koji ubija žene, djecu i uništava mirne gradove biti kažnjen i da je ta kazna nužna.

Satelitske snimke izrađene danas pokazuju velik broj ruskih vojnika i tenkova kako se kreću u smjeru ukrajinskog glavnog grada Kijeva na udaljenosti od 64 kilometra, objavila je privatna američka tvrtka.

Konvoj se nalazio sjeveroistočno od ukrajinskog grada Ivankiva, a sadržavao je gorivo, logistiku i oklopna vozila, uključujući tenkove, borbena vozila pješaštva i samohodno topništvo, poručili su iz tvrtke Maxar.

Trebali bi započeti mirovni pregovori između izaslanstava kijevske i moskovske vlade oko ruske invazije na Ukrajinu. Rusko izaslanstvo već je napustilo bjeloruski glavni grad Minsk i otputovalo na ukrajinsko-bjelorusku granicu, u blizini rijeke Pripjat, gdje bi, prema izvješćima, trebao biti održan sastanak.

“Ne vjerujem u rezultate ovog sastanka, ali pokušajmo”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.