PEOVIĆ O NOVOM ZAKONU: On garantira bogatim kupcima vila da će imati svoje plaže

Saborska zastupnica Katarina Peović gostovala je U mreži Prvog gdje se razgovaralo o Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama. Smatra da Zakon polazi od “potpuno pogrešnih pretpostavki”.

“Imate u uvodu Zakona da će uspostaviti brži i uspješniji gospodarski razvitak Hrvatske. To se sigurno neće dogoditi, tako da se ne rješavaju problemi koji su na terenu, već se otvaraju nove kategorije, kao što su razlika između prirodnih i uređenih plaža, kao da uređene plaže nisu prirodne, pa se onda između uređenih plaža opet radi kategorizacija – razlikovanje javne plaže od plaže koja je neka funkcionalna cjelina s hotelom, resortom ili kampom. I, naravno, plaže za posebnu namjenu koje otvaraju mogućnost golemog zdravstvenog turizma koji već postoji na obali, koji će biti zatvoren”, rekla je Peović U mreži Prvog i nastavila:

“No ta kategorija hotelskih plaža, plaža koje su vezane uz kampove i resorte su financijeri već prepoznali kao mogućnost da svojim kupcima novih vila garantiraju da će imati svoju privatnu plažu ili prostor koji će biti samo njihov. E sad Ministarstvo će reći – neće biti više ograda i možda neće biti više ograda, ali ako koncesionar može dizati tužbe protiv privatnih osoba za ometanje privatnog posjeda, ono što smo dosad gledali u američkom filmovima, onda de facto imamo stvarno ono što je Aqua resort na Ugljanu dobro i iskreno objasnio, jer zakone bolje čitam od investitora nego od naših predstavnika, on garantira bogatim kupcima vila da će imati rezervirani prostor. Na koji način, to je stvar rasprave, ali ovaj zakon to otvara – privatizaciju plaža”, istaknula je.