PENAVA O UKIDANJU DVOJEZIČNOSTI: Želimo da djeca idu zajedno u vrtiće i škole

Gradsko vijeće Vukovara na jučerašnoj sjednici donijelo je odluku o izmjenama Statuta Grada Vukovara kojom su izbrisali odredbu o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma na području grada Vukovara.

Izvor: Media servis

Ovakvu odluku Vijeće je donijelo nakon službenih rezultata popisa stanovništva provedenoga prošle godine iz kojeg proizlazi da u Vukovaru živi manje od jedne trećine Srba od ukupnog broja stanovnika, objasnio je za Media servis vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

“Temeljem Zakona srpska nacionalna manjina ni nema pravo na dvojezičnost u Vukovaru. Valja podsjetiti da smo to proteklih 10 godina kontinuirano komunicirali, da su netočni podaci iz popisa iz 2011. na temelju kojeg su bila potraživana i na temelju kojih je Kukuriku koalicija i uvela dvojezičnost u grad Vukovar i da su podaci izmanipulirani. Sad se ovim popisom pokazalo da smo cijelo vrijeme bili u pravu‘‘.

Dodao je da se ne boji negativnih reakcija od pripadnika srpske nacionalne manjine.

‘‘Građanima Vukovara ta tema je daleko od prioriteta. O tome vam govori najbolje podatak da je ovaj prijedlog Statuta bio 30 dana u javnom savjetovanju i da se apsolutno nitko nije javio. To znači da apsolutno nitko nije zainteresiran za tu temu bio ni prije 10 godina niti danas. To je nama uvezen problem iz Zagreba, pritom mislim naravno na Vladu RH koja tu problematiku nije razumjela‘‘.

Penava je naglasio da će u Vukovaru nastaviti graditi zajednički život.

“Ići u smjeru da nam djeca počnu ići zajedno u vrtiće i škole i da počnu rasti skupa. To je zadnja velika prepreka onom istinskom suživotu, odnosno pravom realnom životu koji je i ovako na visokoj razini razumijevanja i tolerancije. S ovim iskorakom bismo rasteretili sve buduće generacije, stavili im do znanja da je ovo njihov grad, da ga trebaju skupa izgrađivati i živjeti u njemu‘‘.

Odlukom i izmjeni Statuta, Vukovar se vraća na razdoblje prije Kukuriku koalicije koja je dvojezičnost u taj grad i uvela.
“Konačno nakon 10 godina dodatnog i nepotrebnog traumatiziranja svih nas Vukovar je dobio novu realnu šansu koju će sigurno znati iskoristiti da napravimo atmosferu u Vukovaru još bolju nego što je danas‘‘.