PELOSI SLETJELA U TAJVAN: Kina odmah digla borbene avione

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi stigla je u posjet Tajvanu u sklopu azijske turneje u kojoj je već posjetila Singapur.

Izvor: Media servis

Odmah po njezinom dolasku stigla je reakcija iz Kine koja je poručila da je posjet Pelosi Tajvanu ekstremno opasan potez SAD-a.

Kinesko ratno zrakoplovstvo uputilo je borbene avione prema Tajvanskom tjesnacu ne navodeći točnu svrhu njihova leta.

Pelosi je odmah dala i izjavu u kojoj je poručila da posjet njihovog kongresnog izaslanstva Tajvanu odaje počast američkoj nepokolebljivoj predanosti i podršci živahnoj tajvanskoj demokraciji.

Pri dolasku na Tajvan dočekala ju je tajvanska delegacija. Odmah po njezinom dolasku stigla je reakcija iz Kine koja je poručila da je posjet Pelosi Tajvanu ekstremno opasan potez SAD-a. Kineska Narodna oslobodilačka vojska od sutra će provoditi trodnevne vježbe vatrenog oružja, potvrdili su njeni državni mediji, a svim civilnim brodovima i zrakoplovima zabranjen je ulazak u područja vježbe.

Kina je više puta upozoravala da Pelosi ne ide u Tajvan, za koji tvrdi da je njezin, a Sjedinjene Države poručile su da ih neće prestrašiti prestrašiti kinesko “zveckanje oružja” zbog posjete.

Ispred hotela u kojem će odsjesti Pelosi izbio je prosvjed prokineske skupine koja se protivi njezinom dolasku, a neki od članova prosvjednika imaju transparente s natpisom “idi kući, ratna huškačice”. Prema tajvanskim medijima, Pelosi bi se sutra ujutro trebala sastati s predsjednicom Tajvana Tsai Yingwen, prije odlaska u tajvanski parlament.