PEĐA GRBIN: Nema zapreke da Milanović bude kandidat, ali imamo plan B i C

Nakon dramaturgije oko kandidature Zorana Milanovića na izborima, predsjednik SDP-a Peđa Grbin je, nakon sjednice Glavnog odbora, ustvrdio da nema pravno-formalne prepreke da Zoran Milanović bude kandidat na izborima, ali je izvijestio da je poslao dopis Ustavnom sudu te da će nakon njihova očitovanja odlučiti što dalje.

“Ako Ustavni sud tako odluči, onda ćemo sazvati naša tijela i donijeti odluku“, poručio je u subotu nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a čelnik te stranke Peđa Grbin na pitanje novinara što će učiniti ako Ustavni sud odluči da Zoran Milanović ne može biti njihov kandidat na izborima za Hrvatski sabor dok istodobno obnaša funkciju predsjednika Republike.

Iako smatra da za to nema zapreke, Grbin je uputio dopis Ustavnom sudu da se očituje “bez obzira što je Franjo Tuđman to nekad bio ili Vlatko Pavletić kao v.d. predsjednika Republike i bez obzira na činjenicu da niti u jednom propisu takve formalne zabrane nema”.

Na pitanje da li im je onda jedna od opcija da Milanović bude samo kandidat za premijera, a ne i nositelj liste u I. izbornoj jedinici i ima li plan ‘B’, Grbin je odgovorio kako ima i plan ‘C’.

“Kada bude odluka, onda ćemo odlučiti što dalje, sada je prioritet da Ustavni sud tu odluku donese što prije”, rekao je.

Neslužbeno se može čuti da je među opcijama u slučaju da se Ustavni sud negativno izjasni o Milanovićevoj kandidaturi, da on ne bude na listi, ali bi i dalje ostao SDP-ov kandidat za premijera.

Novinari su ga pitali tko se sjetio da Milanović bude premijerski kandidat SDP-a i koalicijskih partnera – on ili Milanović – no, Grbin nije htio otkriti.

“Neke stvari su predmet razgovora u četiri oka i tako će i ostati“, rekao je dodavši kako ti razgovori nisu počeli jučer.

“Ovo je izvanredno stanje i građani to razumiju. I ja ih pozivam da izađu na izbore. A da li ćete vi reći da sam sebe ponizio, iskreno, svejedno mi je jer sam napravio ono što sam morao s ciljem da Hrvatska bude bolja“, naglasio je.

Na sjednici Glavnog odbora, neslužbeno se doznaje, potvrđeni su vodeći ljudi SDP-ove koalicije po izbornim jedinicama. Ako se Ustavni sud izjasni da Milanović ne može biti na listi, onda on neće biti prvi u prvoj izbornoj jedinici, kako je jučer najavljeno, ali i dalje ostaje SDP-ov kandidat za premijera. Umjesto njega, u tom slučaju prvi bi bio Arsen Bauk. U drugoj izbornoj listu će predvoditi Boris Lalovac, u trećoj Siniša Hajdaš Dončić, u četvrtoj Mišel Jakšić, u petoj Predrag Fred Matić, u šestoj Mihael Zmajlović, u sedmoj Kristina Ikić Baniček, u osmoj Peđa Grbin, u devetoj Sabina Glasovac, a u desetoj Ranko Ostojić. SDP u 11. izbornoj jedinici, u kojoj se biraju tri zastupnika dijaspore, neće imati listu.