PEĐA GRBIN: Je li Plenković pročitao intervju Hasanbegovića za “Le Monde” – podržava li ga i dalje?

peđa grbin 1

SDP-ov Peđa Grbin odlučio je do u detalje analizirati intervju koji je Andrej Plenković dao N1 televiziji, a svoju je analizu objavio na Facebooku.

 

Njegova razmišljanja prenosimo u cijelosti:

“Čitam Plenkovićev intervju. Da budem potpuno iskren, u odnosu na Karamarka, ipak se radi o pozitivnom iskoraku, ali nekoliko mi je stvari zasmetalo pa krenimo redom…

Osim što u njegovom verbalnom izričaju “ja” zauzima prvo i najvažnije mjesto, Plenković na pitanja koja mu se ne sviđaju ne da izbjegava dati odgovor, već uopće ne odgovara i izrijekom, bez ikakvog objašnjenja, ne želi iznijeti svoj stav ni o pobačaju ni o istospolnim zajednicama ni o umjetnoj oplodnji… Sorry stari, znam da su to teške teme, ali vanjski poslovi nisu jedini poslovi kojima se država bavi. Pa on niti o kurikularnoj reformi nema hrabrosti reći ništa konkretno osim da nije realno da ta reforma krene već ove godine! I da: mrtav hladan s jasno postavljenog pitanja on krene zagovarati zapošljavanje mladih, isto ono zapošljavanje za koje je Vlada u kojoj sjede članovi stranke kojoj je na čelu prestala poticati.

Nadalje, Plenković se niti jednom riječju nije ogradio od grijeha stranke kojoj je na čelu. Da ne idemo, predaleko niti jednom riječju nije se ogradio, primjerice, od sumnjivog kapitala kojim je plaćen program IFO instituta koji je i nadalje, barem takve vijesti dolaze iz HDZ-a, jezgra njihovog novog predizbornog programa (da, to je isti onaj program koji HDZ nikada nije pokazao, za koji IFO tvrdi da ga nije radio kao predizborni program, a koji je uz sve to plaćen sumnjivim novcem…).

No, to nije sve. Kada govori o svom programu, Plenković ističe: “Želimo gospodarski rast kroz pametnu fiskalnu konsolidaciju i aktivaciju pasivne državne imovine.” Znate li što to znači na hrvatskom? Rasprodaja državne imovine (koju provode i kao raspuštena Vlada) i smanjenje deficita proračuna. Samo što nije jasno na koji način se misli smanjiti proračunski deficit, ako se istovremeno zalaže za znatno smanjenje poreza (i PDV-a i poreza na dobit, kojeg planira dodatno zakomplicirati i poreza na dohodak…), uz istovremeno povećanje proračunskih troškova???

I za kraj: pročitali smo intervju koji je Hasanbegović dao u Le Monde-u prije nekoliko mjeseci. Intervju u kojem je Le Monde za njega, bez rukavica, naveo da je najkontroverzniji ministar u ultrakonzervativnoj hrvatskoj Vladi, a u kojem sam Hasanbegović proziva pseudoljevicu da vrši društvenu hegemoniju, u kojem priča o kulturalnom ratu, napada Mirjanu Rakić zbog komunističke prošlosti, a istovremeno glorificira Tomislava Sunića i Alaina de Benoista, čiji su stavovi o demokraciji i nadmoći bijelaca, u najmanju ruku, kontroverzni… Pitam se je li ga i Plenković pročitao, jer ako je i ako i nakon što je taj intervju pročitao i dalje podržava Hasanbegovića, onda ću morati razmisliti o tezi o pozitivnom iskoraku koju sam naveo na početku ovog posta”, napisao je Grbin.