PEĐA GRBIN: Izmjene Zakona o pravima državnih dužnosnika su protuustavne

peđa grbin 2

SDP je Ustavnom sudu podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjene Zakona o pravima državnih dužnosnika.

Izvješće: Media servis

Smatraju da je procedura provedena u donošenju Zakona protivna Ustavu, a smeta im retroaktivna primjena.

Peđa Grbin: “Nismo doveli u pitanje Zakon u cjelini. Nismo doveli u pitanje smanjenje prava zastupnika na onih famoznih 6+6, nego smo doveli u pitanje način na koji su klubovi zastupnika Mosta i HDZ-a uredili retroaktivnu primjenu tog Zakona bez da su to uopće obrazložili u prijedlogu. Dapače, u prijedlogu su obrazložili da retroaktivne primijene Zakona neće biti što znači da je očito pod pritiskom medija tijekom dana ova odredba našla svoje mjesto u Zakonu, a da ostali dio teksta nije usklađen‘‘.

Grbina ne brine što bi se zahtjevom SDP mogao zamjeriti biračima.

“Da li smijemo o tome šutjeti samo zato što postoji dvojba da bi takva šutnja za nas bila lukrativna po pitanju podrške birača? Ja držim da je naš posao čuvati Ustav, da je naš posao ukazivati na proceduru koja nije usklađena s Ustavom. U krajnjoj liniji, ako ste slušali tada mandatara, danas predsjednika Vlade, i on je u svom izlaganju sam iznio vrlo jasne dvojbe oko ustavnosti te odredbe‘‘, obrazložio je Grbin. Osvrnuo se i na imenovanje Gorana Marića, ministra bez portfelja zaduženog za koordinacuju središnjih državnih ureda, agencija i fondova.

“Republici Hrvatskoj je potrebno da u petak donese Zakon o ustroju i djelokrugu ministarstava, a da taj Zakon u srijedu poštuje. Dakle to je ono što je Hrvatskoj potrebno, a ne da već pet dana nakon što smo usvojili Zakon kojim se definira koja ćemo imati ministarstva, taj Zakon kršimo. Da stvaramo neko ad hoc tijelo” dodao je Peđa Grbin

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!