PEĐA GRBIN: Divljaštvo je reći da je uobičajeno da se pred izbore blokira isporuka lijekova

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u utorak je istaknuo da nije uobičajeno stanje kada se bolnicama obustavlja dostava lijekova i kada pacijenti ne mogu doći do terapije.

Izvor: Media servis

“Socijalna država mora osigurati zdravstvenu zaštitu svojim građanima, pogotovo kada oni plaćaju zdravstveno i dopunsko osiguranje, a često zato što ga ne mogu dobiti, moraju plaćati privatnu zdravstvenu skrb. Zadaća države je osigurati da bolnički sustav funkcionira, a onda kada se kaže da je uobičajeno da se pred izbore blokira isporuka lijekova, e onda je to divljaštvo. Mi u SDP-u takvo divljaštvo osuđujemo,” rekao je Grbin.

Problem s dugovima postoji već neko vrijeme, eskalirao je nekoliko puta u zadnjih pola godine, a danas je došlo do usijanja samo zato što Vili Beroš, Zdravko Marić i Andrej Plenković ne radi svoj posao, smatra Grbin.

“Ne može predsjednik Vlade građanima koji su blokirani i kojima ne želi produžiti moratorij za ovrhe reći dugovi se moraju plaćati, a onda on kao čelnik čovjek ne plaćati milijarde za lijekove. To naprosto ne ide i želim da mu to bude jasno.”

Prof. dr. sc. Danko Velimir Vrdoljak, voditelj SDP-ovog Savjeta za zdravstvo, podsjeća da su dugovi u zdravstvu 2015. bili 2,6 milijardi kuna, te je bio u smanjivanju. SDP-ova vlada imala je plan da do 2017. dug bude nula. Od 2016. do 2020. ukinute su sve dobre ideje, sve je anulirano.

“Mislili smo da je Kujundžić najgori ministar na svijetu, mislili smo da idemo u bankrot, u kojem i jesmo. U 2020. je dug eksponencijalno porastao. Došao je na oko 6 milijardi, sa samo prošle godine usisane 2,2 milijarde samo bolničkog dugovanja. Kada pribrojimo sva druga dugovanja mi smo danas na 13,5 milijardi kuna ukupnog duga zdravstvenog sustava. To bi bio veliki novac i za jednu Englesku ili Francusku. Dužnost zdravstvene administracije je da osigura samoodrživi sustav, učinkovit sustav, pristupačan i efikasan sustav. Oni ne rade. Ne postoji aktivno upravljanje zdravstvenim sustavom već šestu godinu. Rješenja ni na vidiku nema,” rekao je Vrdoljak.

Predlaže da se već danas ukinu limiti i da se bolnice plaća po izvršenjima i kvaliteti.

Naveo je da smo za vrijeme covid krize pružali manje usluga, da su neke bolnice na 30-50 posto svojih kapaciteta., a sve one lijekove koji nisu potrešeni mi smo i dalje plaćali.

“Gdje su ti novci? Kako je moguće da se povećava eksponencijalni dug, a vi ste manje radili u zadnjih godinu dana?” upitao je Vrdoljak.

Ministar Beroš izlaz iz krize vidi u povećanju plaćanja zdravstvene zaštite. Grbin ističe kako je to potpuno pogrešno.

“Prosječna plaća u Hrvatskoj po bruto iznosu je oko 9000 kuna mjesečno. Ako bi se doprinos za zdravstveno osiguranje povećao samo za 1 posto, značilo bi da se građanima svakog mjeseca uzima dodatnih skoro 100 kuna, a godišnje nešto više od 1000 kuna. To je 1000 kuna iz džepova svakoga tko prima plaću da se saniraju dugovi, a da se istovremeno ne uvedu aktivno i odgovorno upravljanje zdravstvenim sustavom,” rekao je Grbin.

Po pitanju reforme zdravstva neće se napraviti ništa, problemi će nastaviti egzistirati i dalje. HDZ jedino želi ljudima uzeti još više novaca, smatra Grbin.

“Nema aktivnog upravljanja. Sustav se ne vodi. I upravo zato dugovi rastu, ne plaćaju se, cijene lijekova se gomilaju, kamate koje će država sutra morati platiti ako krenu prisilni postupci naplate će eskalirati i nećemo imati niti lijekova niti novca da ih platimo. Zato pozivamo Vladu da ovaj problem počnu rješavati već sada, ali ne na način da ga prevali na leđa građana koji će dobiti veće troškove, a jednako loše zdravstveno osiguranje,” rekao je Grbin.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!