PAVLE PAVLOVIĆ: Mario je opet žario, ili kako je jedna sarajevska TV pobijedila hrvatski jal

U dugom i nevjerovatnom stvaralačkom životu Mario Mihaljević je nevjerovatnom snagom i multitalentom postizao što ne može ni četa ljudi. Iskazivao se kao novinar, pjesnik, radijski i TV voditelj, skladatelj, pisac tekstova za hitove i trebalo bi još dugo nizati što je sve uspijevao i u čemu je briljirao.

Napisao je tako u uvodu svog nadahnutog teksta na Facebooku legendarni sarajevski novinar Pavle Pavlović, o drugoj legendi – Mariju Mihaljeviću.

Pavle Pavlović potom u svojoj objavi nastavlja:

U ovoj je balkanskoj krčmi mnogi nisu mogli podnijeti eksploziju njegovih talenata. Sva protekla desetljeća stalnog sjaja imena Mario Mihaljević bila su obilježena i nevjerovatnim podmetanjima, zaprekama koje su postavljali pred jedinstvenim multi umjetnikom. Kako su se te prepreke redale Mario kao da je bio sve bolji, kao da je postao trkač koji je navikao da mora biti uporan i utreniran u toj trci preskakanja većih i manjih ljudskih pakosti.

Znam, recimo, da mnogi nisu bili oduševljeni kada je bio u pobjedničkoj ekipi na posljednjem Splitskom festivalu. Kao što nisu bili na poetskom iskazivanju Maria Mihaljevića u ovim povijesno tužnim vukovarskim podsjećanjima. Mario je imao tu čast da njegovi stihovi budu utisnuti na spomen ploču pred Vukovarskim sajmištem, gdje su se vodile odsudne bitke za obranu tog grada.

I ovog puta zločesti su pokušali da umanje ili potpuno sakriju divnu sonatu, riječi koje posebno zvuče i posvećene su svima koji su bili znani i neznani heroji Vukovara.

Srećom, taj poklon iz srca velikog umjetnika, ipak, nije, prošao nezapaženo. Zahvaljujući sarajevskoj Face televiziji, čiji su urednici ljudi bez zavisti i političkih kalkuliranja, u stilu pravih medijskih djelatnika osjetili čemu treba pokloniti pažnju i još jednom stvaraoca Maria Mihaljevića predstavili širokoj publici.

I tako je jedna sarajevska televizija uspjela pobijediti onaj čuveni hrvatski jal.