PAVLE KALINIĆ: Skloništa u Zagrebu mogla bi prihvatiti 7 do 8 posto ljudi, kad bi bila opremljena

Sigurnosni stručnjak Pavle Kalinić gostovao je na N1 televiziji i ponudio odgovore na pitanje koliko je Hrvatska spremna za scenarij snažnog razbuktavanja rata te ima li Zagreb skloništa koja bi zaštitila ljude od moguće radijacije ili drugih ugroza.

Kalinić je za N1 odgovorio: “Za vrijeme bivše države po zakonu je bilo da se moraju graditi skloništa. U novom zakona ona nisu ni spomenuta pa nova nisu građena, a stara nisu održavana. U Zagrebu bi se moglo prihvatiti 7 do 8 posto ljudi u skloništa kada bi ona bila opremljena.”

Istaknuo je da je u skloništima ključno imati filter, kemijske WC-e (jer ne smiju biti spojeni na kanalizaciju), rezervne hrane i vode.

“Ta skloništa su devastirana nakon ’94, ’95 i ’96. Postojalo je jedno odgovarajuće sklonište u kojem su napravljene dvije operativne i strategijske sobe, što prije nisu imale ni vojska ni policija. Imaju li sada, ne znam, ali ova vlast pršti od nekompetencije za mnoge stvari pa i zaštitu”, ocijenio je Kalinić.

Ukazuje, međutim, da postoji mnogo novih podzemnih garaža, za koje tvrdi da se s određenim doradama mogu pretvoriti u skloništa.

“Pokušao sam više puta to, ali nije bilo interesa, to su gledali kao dodatni trošak. U Hrvatskoj je uvijek ista logika – nama se to ne može dogoditi. Situacija nije bajna i s tim bi se trebalo ozbiljno pozabaviti, ali ne vidim u Zagrebu tko bi to mogao provesti, vidite da nisu u stanju skupljati smeće”.