PAVLE KALINIĆ: Da mi nismo kupili te avione, istrunuli bi im na aerodromu

“Prije sam govorio da treba kupiti najsuvremenije. Postoji peta generacija, ali mi za to nemamo novaca. Ali, možda smo mogli kupiti 4 do 6 aviona. Kupovati zastarjelo je bacanje novaca”, rekao je, gostujući na N1 televiziji o nabavci vojnih zrakoplova stručnjak za sigurnost i bivši pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić.

“Meni su dali informaciju da su u našoj komisiji bila dva francuska državljanina, to je dovoljno da posumnjam. Naš strateški partner je dosad bio SAD, da bi se kupio ikakav avion treba pogledati strategiju nacionalne sigurnosti. Što smo mi kupili s tim avionima, je li to avion 4. generacije? Da mi ne kupimo te avione, to bi im istrunulo na aerodromu, kao i onaj Barak koji smo htjeli kupiti. Ako želite nešto kupiti, nešto napraviti, vi morate imati strategiju”, govori Kalinić za N1.

“Vi danas nemate 10 aviona na području bivše Jugoslavije da lete. Naši MIG-ovi su prošla svršena priča. Kad je NATO napao Srbiju, nisu MIG-ove ni dizali. Što se tiče naoružanja, mi smo izbrisani. Srpski predsjednik je izjavio da Hrvatska ne može sanjati da bude jača. Pa Hrvatska je uvijek bila jača. Nema razloga da Hrvatska i Srbija sudjeluju u bilo kakvoj utrci u naoružanju. Srbija je vojno neupotrebljiva, kao što je i Hrvatska vojno neupotrebljiva”, kaže.