PARTNERSTVO ZA OBRAZOVANJE: Što su policajci i tužitelji rekli o ilegalnoj migraciji

vlaho orepić

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu otvorena je četvrta godina programa ‘‘Partnerstvo za obrazovanje‘‘ koji se provodi u suradnji s američkim veleposlanstvom u Hrvatskoj.

Ove godine zemlja partner je Italija. Brojni sigurnosni izazovi kao što su organizirani kriminal, migracijska kriza, trgovina drogom i ljudima, jednostavno traže okupljanje i suradnju.

Borba protiv terorizma i migracijska pitanja važni su prioriteti i nizozemskog predsjedanja EU, naglasio je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, a prenosi Media servis.

‘‘U suzbijanju navedenih kriminalnih aktivnosti međunarodna policijska i državnoodvjetnička suradnja, pogotovo država u regiji, nema alternativu. To su zajednički problemi koji podrazumijevaju zajedničko djelovanje i rješavanje. ‘Partnerstvo za obrazovanje‘ posvećeno je postizanju ovoga cilja‘‘, poručio je Orepić.

Važnost suradnje istaknula je i američka veleposlanica Juliete Valls Noyes.

‘‘Vi i vaši kolege, koji su već sudjelovali u programu, najbolji ste dokaz posvećenosti regionalnom partnerstvu. I razumijevanja da je takvo partnerstvo i snažna suradnja najbolji način u borbi protiv transnacionalnog kriminala i terorizma‘‘, poručila je Valls Noyes.

Dosad je spomenutu edukaciju prošlo 400-tinjak policajaca i tužitelja iz jugoistočne Europe, kaže voditeljica programa specijalizacije na Policijskoj akademiji Nives Dvorski.

‘‘Ove godine tema je nezakonita migracija. Znači svaki put neka interesantna i aktualna tema. U svakom modulu se hrvatski i američki stručnjaci pojavljuju kao predavači. Polaznici su državni odvjetnici i policijski službenici iz Slovenije, Srbije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Kosova‘‘.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!