PAPA U MONGOLIJI: Govorio o religijskom skladu te osudio fundamentalizam

Papa Franjo boravi u posjeti Mongoliji. Glavni svrha njegovog dolaska u Mongoliju je upoznavanje s malom katoličkom zajednicom, koja broji manje od 1 500 vjernika, a pred kojom će služiti misu.

Izvor: Media servis

Rimokatolički poglavar govorio je na međureligijskom skupu u mongolskom glavnom gradu gdje je na pozornici bio s još deset vjerskih vođa poput mongolskih budista, muslimana, evangelika, Židova, pravoslavaca, mormona, hinduista te mnogih drugih.

Religije su pozvane ponuditi svijetu jedan sklad koji tehnološki napredak ne može sam dati, rekao je papa Franjo.

“Sklad. Želio bih podcrtati ovu riječ s tipično azijskim okusom i tim posebnim odnosom koji se stvara između različitih stvarnosti bez preklapanja i homogeniziranja, ali poštujući razlike za dobrobit zajedničkog života. Pitam se tko je više od vjernika pozvan raditi za sklad svih.”

Uz to, osudio je uskogrudnost, jednostrano nametanje, fundamentalizam i ideološka ograničenja rekavši da to uništava bratstvo, potiče napetosti i ugrožava mir.

S obzirom da Mongolija graniči s Kinom, papa Franjo je iskoristio priliku ne bi li Pekingu, s kojim Vatikan nema naročito dobre odnose, poslao poruku da se ne treba bojati Katoličke crkve jer ona nema političku agendu.