PAPA PODRŽAO GEY ŽIVOTNO PARTNETSTVO: Oni su djeca Božja i imaju pravo na obitelj

“Homoseksualne osobe imaju pravo živjeti u obitelji. Oni su djeca Božja i imaju pravo na obitelj. Nitko ne bi smio biti odbačen ili da zbog toga trpi”, kazao je papa Franjo.

Rekao je to u dokumentarcu “Francesco” redatelja Jevgenija Afinejevskog, koji je inače nominiran za Oscara. “Ono što trebamo napraviti je stvoriti zakon o građanskoj zajednici. Na taj način to bi zakonski bilo uređeno. Ja se zalažem za to”, kazao je papa.

Austen Ivereigh, papina biografkinja, kazala je za Reuters da je ova njegova izjava do sada najjasnija papina podrška pravima homoseksualnih osoba.

Film je o Andrei Ruberi, homoseksualnoj osobi, koji je sa svojim partnerom posvojio troje djece. Otišao je, kaže u filmu, na jutarnju misu u Vatikanu i tada papi dao pismo, u kojem je objasnio da on i njegov partner žele djecu odgajati kao katolike u lokalnoj župi.

Papa mu je potom osobno telefonirao i rekao mu da je pismo “predivno”, da treba svoju djecu uvesti u život u župi, ali ga je i upozorio neka on i partner budu spremni i na otpore u okolini. “Nije spomenuo svoje mišljenje o mojoj obitelji pa (mislim) da slijedi doktrinu po ovom pitanju, ali odnos prema ljudima se jako promijenio”, rekao je Rubera.

Rimokatolička crkva inače propovijeda da se prema osobama homoseksualne orijentacije kršćani moraju odnositi s poštovanjem, jer homoseksualnost kao takvu ne smatra grijehom bez seksualnog čina, kojega pak grijehom smatra i u heteroseksualnom odnosu ako je izvanbračni.

Komentiraj