PAO U KOLUMBIJI: Manuel Vulić, jedan je od najtraženijih hrvatskih bjegunaca

Manuel Vulić, 37-godišnjak kojeg je Interpol označio kao jednog od najtraženijih hrvatskih bjegunaca, uhićen je u Kolumbiji, javlja tjednik Semana.

Tamo se predstavljao kao međunarodni policajac kojeg su angažirale diplomatske misije za rad u toj državi. Kod sebe je imao lažne dokumente i putovnice, a prema američkoj istrazi, Vulić je bio vođa međunarodne organizacije koju čini nekoliko Hrvata, a koja se bavi krijumčarenjem kokaina iz Kolumbije u Europu.

Sve je to radio putem brodova za prijevoz prehrambenih namirnica te je angažirao ljude za nadgledanje označenih kontejnera.

Istraga je pokazala i da se osim trgovine drogom, bavio ubojstvima, kupnjom, prodajom i proizvodnjom oružja iz BiH.

Pronašli su ga u gradu Pereiri na zapadu Kolumbije. Ondje je bio poznat pod nadimkom “Veneno” (Otrov). U Pereiri je s obitelji proslavio rođendan u luksuznom hotelu, gdje je unajmio dvije sobe, a nedugo zatim uhitila ga je policija na šestom kilometru ceste prema gradu Armeniji.

“Kod sebe je imao slovensku putovnicu, slovensku osobnu iskaznicu, a također i iskaznicu kojom se identificirao kao policajac Republike Slovenije, a koja je glasila na drugo ime i pomoću koje je izbjegavao da bude otkriven”, navodi Semana pozivajući se na neimenovani izvor iz kolumbijske policije, a prenosi Danas.hr.

Vulić se predstavljao pod imenom Borut Mozgan, pokazuju fotografije tih slovenskih dokumenata. Sada u pritvoru čeka odluku o izručenju.

Podsjetimo, Europol je u rujnu prošle godine objavio fotografije najtraženijih europskih bjegunaca, a upravo je Vulić bio na tom popisu uz Tomislava Šoljić i Kristijana Čačića – kojega su u listopadu i ulovili na graničnom prijelazu Pasjak, prilikom granične kontrole ulaza putnika u Republiku Hrvatsku.

Za Vulića je tada spomenuto da j hrvatski državljanin za kojim se traga radi kaznenih djela “Zločinačko udruženje i počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja: Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, Teško ubojstvo i Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari”.

Policija u Hrvatskoj sumnjiči Vulića da je dio deseteročlanog zločinačkog udruženja koje vodi Petar Ćosić (51) zvani Šarac.