PANDORINI PAPIRI: Političari, generali, zvijezde – milijarderi, kako skrivaju svoje bogatstvo?

Pandorini dokumenti razotkrivaju financijske tajne bogatih i moćnih, daju uvid u sustav financijskog svijeta u sjeni.

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara počeo je objavljivati priče o javnim osobama koje zamršenim transakcijama žele sakriti dio svojeg bogatstva te platiti što manje poreza ili to potpuno izbjeći.

Društvo je šaroliko – od političara, poslovnih ljudi, generala do glazbenih zvijezda. U petak i subotu održavaju se parlamentarni izbori u Češkoj. Aktualni premijer Andrej Babiš jedan je od navedenih u “Pandorinim dokumentima”.

Optužbe protiv sina nekadašnjeg komunističkog moćnika nisu nove. Svojedobno je pokušavao sudski osporiti tvrdnje da je radio za čehoslovačku tajnu policiju. Sud mu nije dao za pravo. Ulagao je u poljoprivredu, ali se onda prebacio na medije.

– Novac je poslan iz češke banke, prije toga je oporezovan. To je moj novac koji se vratio u Češku!, rekao je Andrej Babiš, češki premijer.

U Pandorinim dokumentima navodi se da je 2009. kupio dvorac u Francuskoj. Za to je preko paravan tvrtki iskrcao 22 milijuna dolara. Nije platio porez. Babiš sve opovrgava.

– To je afera stara 12 godina. Nemam offshore tvrtke, nemam nekretninu u Francuskoj. Novac sam pozajmio i vraćen mi je. Neka policija istraži. Platio sam 311 milijuna poreza, sve je prijavljeno. Ovo su prljave, lažne optužbe, upozorio je Babiš, kako javlja HRT.

Navedeni su i ljudi bliski Vladimiru Putinu. Navodno je žena s kojom opet, navodno, ima dijete, stekla nekretninu u Monaku. Prvi red do mora.

– Nije sasvim jasno kakva je to informacija, o čemu je riječ. Mnogo toga tu povlači za sobom neka pitanja, nije jasno kako se tomu može vjerovati. Kada se takvo što pojavi, ako je riječ o ovakvim tvrdnjama, ako nije jasno na čemu se temelje, onda, naravno, to ne može biti razlog za pokretanje istrage, izjavio je Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika za The Washington Post.

– Istraga je veoma široka. 117 zemalja, 150 medijskih kuća, 600 novinara. Gotovo 12 milijuna dokumenata trebalo bi otkriti kako su stotine političara, bogataša, mafijaša, vjerskih vođa na mutan način kupovale dvorce, vile na najboljim lokacijama, jahte, stoji dalje u izjavi.

– Imamo elektroničku poštu, putovnice, bankovne izvatke koji pokazuju kako su predsjednici, kraljevi, princeze, milijarderi i kriminalci skrivali i prebacivali novac, objašnjava Will Fitzgibbon, Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ).

Analitičari financijskih tržišta zabrinuti su za imenovane osobe.

– Političari i slavne osobe koji su navedeni u Pandorinim dokumentima trebali bi pripremiti toplu odjeću. Nije zabranjeno imati tvrtke – poštanske sandučiće, ali postavlja se pitanje: zašto se to radi? Ili, recimo to ovako: gdje ima dima, ima i vatre!, ističe Robert Halver, analitičar tržišta, Baader Bank.

Hoće li biti posljedica za stotine moćnika i slavnih? Europska unija navodi kako je upravo ona predvodnik u sprječavanju utaja poreza i kako svi moraju podnijeti teret, posebno u ova krizna vremena.