PANDORA PAPERS: Milo Đukanović i njegov sin skrivali vlasništvo u pet država

Više od 11 milijuna dokumenata procurilo je i otkrilo financijske tajne 35 sadašnjih i bivših svjetskih čelnika, više od 330 političara i javnih dužnosnika u 91 zemlji svijeta, kao i globalnu grupu bjegunaca, prevaranata i ubojica, objavljeno je u sklopu ‘Pandora Papersa’, istrazi koju je vodio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara.

Izvor: Media servis

Na popisu političara koji su imovinu skrivali po off shore računima našli su se i crnogorski predsjednik Milo Đukanović i njegov sin Blažo. Oni su 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplicirane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švicarske, Britanskih Djevičanskih Otoka, Paname i Gibraltara, objavila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora.

Istraga u kojoj je sudjelovalo 600 novinara nazvana razotkrila je više od 29.000 offshore tvrtki. Prema tim dokumentima, jordanski kralj Abdulah II. osnovao je najmanje tridesetak takvih kompanija u poreznim oazama i preko njih kupio 14 luksuznih nekretnina u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji za više od 106 milijuna dolara.

Češki premijer Andrej Babiš uložio je 22 milijuna dolara u tvrtke koji su poslužile za financiranje kupnje dvorca Bigaud na jugu Francuske. Među njima su i kolumbijska pjevačica Shakira i njemačka manekenka Claudia Schiffer.