PANDEMIJA KORONAVIRUSA: Sve više zemalja bilježi crne rekorde – mjere sve strože

Stanje s koronavirusom nije dobro niti u susjedstvu, kao niti u cijelom svijetu. Brojevi rastu, uvode se sve strože mjere. Epidemija koronavirusa ne usporava niti u regiji.

Izvor: Media servis

Slovenija je zbog četveroznamenkastog broja novih slučajeva zaraze uvela nove restikcije – od idućeg ponedjeljka je na snazi dvotjedni lockdown pa će zatvorene biti trgovine koje ne prodaju prehrambene proizvode, ali i vrtići te neki studentski domovi.

Glasnogovornik slovenske Vlade za koronavirus Jelko Kacin: “Provedeno je 6 745 testova, što je za 530 više nego u srijedu, a potvrđeno je 1 656 novih infekcija, nešto je manji broj nego jučer, ali i dalje veliki broj.”

U Sloveniji su s dijagnozom Covida-19 od jučer umrle dvije osobe, što je znatno manje nego u Bosni i Hercegovini koja ima 14 novih žrtava, a detektirala je 1169 novih slučajeva zaraze. Duplo manje brojeve ima Srbija – 579 novozaraženih te tri preminule osobe – no epidemiološka situacija je i dalje loša jer brojevi konstantno rastu.

Europski centar za kontrolu i prevenciju objavio je najnoviju epidemiološku kartu prema kojoj je sve više zemalja u crvenoj zoni. Na kontinentu je od početka godine detektirano osam milijuna zaraženih, a kako je sve više umrlih i hospitaliziranih, zemlje uvode strože mjere. Francuska je zabilježila rekordan broj dnevnih slučajeva – više od 41 tisuće i to kratko nakon što je tamošnja Vlada najavila produljenje policijskog sata koji je uveden u Parizu i drugim većim gradovima. Velike brojeve ponovno ima i Španjolska.

Premijer Pedro Sanchez: “Trebamo maksimalnu suradnju, savjest i disciplinu. Sljedeći tjedni i mjeseci, kako ulazimo u zimu, bit će teški, jako teški. Cilj je i onaj kao i u prvom valu – saviti krivulju kao što smo učinili prije pola godine.”

Policijski sat, ali subotom, uvodi i Grčka za područja koja su najviše pogođena koronavirusom, uključujući i Atenu. Zbog više od 10 tisuća novozaraženih u danu, Belgija je zabranila prisustvo navijača na utakmicama te ograničila broj osoba u kulturnim prostorijama. Ranije je već zavorila ugostiteljske objekte i uvela policijski sat. Ograničenja će trajati četiri tjedna.

Belgijski premijer Alexander de Croo: “Pritisnemo tipku za pauzu … imamo jedan jedini cilj, a to je ograničiti kontakte koji nisu strogo neophodni. Ne postoji zakon koji može zaustaviti virus, jedini koji ga možemo zaustaviti smo mi … svi zajedno.”

Rekorde bilježile brojne zemlje istočne Europe. Predvodi Rusija s više od 17 tisuća novih slučajeva, a gotovo trećina je detektirana u Moskvi. Češki ministar zdravstva Roman Prymul ostat će bez fotelje jer je bio u restoranu koji je trebao biti zatvoren zbog lockdowna. Premijer Andrej Babiš je poručio da je pogreška došla u najgore vrijeme, ali da nitko nije nezamijenjiv.

U svijetu je od početka pandemije zabilježeno više od 42 milijuna zaraženih te milijun i 140 tisuća preminulih s dijagnozom Covida-19. Aktivno je nešto manje od 10 milijuna slučajeva, a 75 tisuća osoba je u kritičnom stanju. Dobra je vijest da je više od 31 milijun oboljelih ozdravio. SAD, Indija i Brazil zemlje su s daleko najvećim brojem ukupno zaraženih. Svi se pitamo kada će pandemija završiti.

Cjepiva i lijekovi intenzivno se traže, a glavni američki epidemiolog Anthony Fauci poručuje da bi se normalan život na kakav smo naviknuli, mogao vratiti tek krajem 2021. godine. “Još mjesecima u 2021. nećemo moći održavati priredbe i velika sportska događanja na kojima se ljudi grupiraju”, tvrdi Fauci.

Komentiraj