PALADINA O OBNOVI: Fond je formiran prije godinu i po, a u Zagrebu nemamo nijedno gradilište

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina predstavio je plan ubrzanja obnove nakon potresa.

Sastoji se od pet točaka. Prioritet je da svim građanima u kontejnerskim naseljima i slično osiguramo da zimu provedu u svom domu ili adekvatnom smještaju, rekao je ministar na konferenciji za medije.

“Prioritet nam je da građanima koji su u kontejnerima ili su bez adekvatnog smještaja omogućimo da zimu provedu u svojim domovima ili adekvatnom smještaju”, rekao je Paladina na konferenciji za novinare, kako javlja HRT, na kojoj je predstavio pet točaka ubrzanja obnove.

Prva se odnosi na učinkovitiju organizaciju iz dana u dan, a Paladina je najavio jačanje ljudskih kapaciteta u Ministarstvu i Fondu za obnovu. Govoreći o organizacijskom preustroju Fonda za obnovu, sukladno uočenim potrebama, rekao je:

“Potpuno je jasno da nakon godinu i pol dana od kada je započelo formiranje Fonda, u ovom trenutku nemamo na području grada Zagreba i okolice, na području obnove kojom se bavi Fond, niti jedno gradilište. To govori samo za sebe, potpuno jasno govori o tome da su potrebne prilagodbe. Napravit ćemo organizacijske promjene. Već imamo određene ideje i te organizacijske promjene će biti provedene u narednih mjesec do dva dana najduže”, poručio je.

Najavio je i efikasniju i bržu nabavu, kao i regulatorne izmjene. “Ustanovili smo da je važno da informiramo građevinsko tržište o dugoročnom planu nabave i dugoročnim aktivnostima”, rekao je Paladina.

Dodao je da će u vrlo kratkom roku pripremiti generičke troškovnike kroz koje će se raspisivati nabavu za okvirne sporazume. “To znači da umjesto da za 30 objekata raspisujemo 30 nabava, raspisat ćemo jednu”, pojasnio je ministar.

Do kraja ljeta radovi na svim vrstama obnove

Paladina je najavio da će do kraja ljeta početi radovi na svim vrstama obnove, u idućih godinu dana trebala bi biti završena nekonstrukcijska i početi konstrukcijska obnova nakon potresa. “Do kraja ljeta cilj nam je započeti izvođenje radova na svim vrstama obnove, na svim područjima pogođenim potresom, odnosno na području svih županija”, istaknuo je Paladina.

Rekao je da će se prioritetno isplatiti novčane pomoći za nekonstrukcijsku obnovu, te da je cilj u idućih godinu dana gotovo u cijelosti završiti sve postupke organizirane nekonstrukcijske obnove.

“Do kraja ljeta trebali bi započeti radovi na više stotina gradilišta, konstrukcijske obnove i gradnje zamjenskih kuća”, rekao je ministar.

Cilj je da u idućih godinu dana počne izvođenje radova konstrukcijske obnove i izgradnje zamjenskih građevina za tisuću domova. “Ovi su ciljevi optimistični, ali istovremeno i realni, ja stojim iza njih i napravit ćemo sve da ih ostvarimo”, poručio je Paladina.