PAKLENI VIKEND: Od ponedjeljka svježije – od utorka veći pad temperatura

Pred nama je pakleni vikend tijekom kojega se očekuje kulminacija toplinskog vala, nakon čega će, od ponedjeljka, biti svježije. 

Bit će pretežno sunčano i vruće, u mnogim predjelima i vrlo vruće. Najviša dnevna temperatura većinom od 33 do 38 Celzijevih stupnjeva, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za petak.

Vjetar na kopnu slab do umjeren južni i jugoistočni, na Jadranu uglavnom jugozapadni. Crveni meteoalarm, upozorenje na iznimno opasno vrijeme, vrijedi za cijelu obalu, a za unutrašnjost Dalmacije izdano je narančasto upozorenje.

-Toplinski val će vrhunac doživjeti u dane vikenda. S početkom sljedećeg tjedna slijedi promjena vremena s kojom će vrućina popustiti. Temperatura zraka zasigurno će već u ponedjeljak u najzapadnijim predjelima biti nešto niža, no veći pad temperature očekuje se u utorak i srijedu pa samim time bi i toplinski val onda trebao prestati, rekla je za HRT Tanja Renko, meteorologinja DHMZ-a.

Riječani osvježenje potražili u moru

Iza Riječana je još jedna topla noć, a mnogi od njih rano jutros osvježenje su potražili na gradskim plažama.

Dnevna temperatura penjat će se do 37 Celzijevih stupnjeva.

Hitne službe zbog visokih temperatura imaju povećan broj intervencija.

Vrućine opasne za zdravlje

Liječnici posebno upozoravaju da se stariji građani, djeca i trudnice ne izlažu najvećim vrućinama.

– Proteklih dana je povećan obim posla, kako zbog vrućine tako i zbog velikog broja ljudi koji gostuju u našoj županiji i gradu. Danas srećom nemamo intervencija koje bi povezali uz vrućinu, rekao je Jakov Aranza, Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

Jako puno intervencija odnosi se i na radnike koji rade na otvorenom.

– Jutros na Visu smo imali nepalskog državljanina koji je doživio srčani udar. Prebačen je helikopterom u bolnicu. Njegovo zdravstveno stanje je u redu, ali možemo ga spojiti s vrućinom, rekao je Aranza.

Koža sve pamti

Neira Puizina Ivić, dermatologinja splitskog KBC-a, upozorila je kako koža sve pamti.

– Ove godine ćete izgoriti, međutim sa starenjem gubimo mogućnost oporavljanja stanica koje stradaju na Suncu. Greške se nagomilavaju i neminovno, pogotovo kod osoba svjetlije puti, dolazi do različitih degenerativnih promjena i stvaranja karcinoma. To najčešće bude nakon 50 godine, rekla je liječnica.

Svaka promjena koja ne cijeli, crvenilo ili upala, znak je da se treba javiti liječniku i tretirati je.

– Opekline treba tretirati kortikosteroidnim kremama jer se radi o jakoj upalnoj reakciji. Također, daju se lijekovi protiv alergija, antihistaminici jer ima jako puno histamina zbog kojih nas koža svrbi i peče. Isto tako, zbog jake upale se mogu uzimati i lijekovi protiv upale, poput andola ili brufena, pojasnila je liječnica.

Ponovila je kako između 11 i 16 sati treba izbjegavati izlaganje Suncu.