“PAKET” ZA BOLJI ŽIVOT: Vlada diže minimalne plaće – nitko ne zna što još

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Advent je stigao. Dok mnogi u Hrvatskoj o ozračju spokoja i darivanja mogu tek sanjati, Vlada priprema paket mjera građanima ‘‘za pod bor‘‘.

Piše: Vlatka Koren

Blagdani su pred vratima, a premijer Andrej Plenković u Varaždinu je najavio paket mjera za bolji život građana.

‘‘Na Vladu ovaj četvrtak ide paket mjera koji se odnosi prije svega na povećanje minimalne plaće. Ali i druge mjere, jer želimo omogućiti da naši ljudi žive dostojanstveno. Previše njih, nažalost, živi na rubu siromaštva. Svjesni smo toga‘‘, rekao je Plenković.

Sindikati su obećanim djelomično zadovoljni. Čelnik Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimir Sever. Još početkom godine tražili su da se zakonom uredi iznos minimalca, koji prema procjenama prima između 70 i 76 tisuća radnika. Trenutno on iznosi 3.276 kuna brutto i određen je uredbom. Traže i da se zakonom odredi minimalna osnovica, na koju onda idu različiti dodaci, poput prekovremenih.

‘‘Jednako tako tražimo i da se poveća iznos minimalne plaće. Za sljedeću godinu tražimo da bude 45 posto prosječno isplaćene plaće u prvih osam mjeseci ove godine. To bi iznosilo 3.609 kuna brutto. Također tražimo da se već 2019. dođe do 50 posto prosječno isplaćene plaće. To nije ni nemoguće, niti neostarivo‘‘, kaže Sever.

Podsjeća da isto traži i Europska konfederacija sindikata. Na istih 50 posto prosječne plaće već dulje inzistira i SDP, podsjeća Gordan Maras. Ipak, spremni su, kaže, podržati prijedlog koji bi išao u smjeru minimalno 500 kuna povećanja na trenutni iznos.

‘‘Ta je reakcija nažalost zakašnjela. Ali ukoliko dođe u Sabor i bude minimalno 500 kuna za zaposlene, onda ćemo ju podržati. Pozivam premijera Plenkovića, jer ovo su lapidarne izjave, tražimo da se izjasni i kaže koliko će biti njegov prijedlog minimalne plaće. SDP će se onda na to referirati‘‘, poručuje Maras.

Sindikati očekuju još jedne razgovore prije konačne odluke. ‘‘Da se to definira, jer su poslodavci iz radno intenzivnih djelatnosti tražili da im se nađu neke kompenzacijske mjere. S tim da se vrlo jasno onda definira onda za koga to jest i koji bi to bili uvjeti. Zato što smo sada svi svjesni da se dio poslodavaca jednostavno šverca i da isplaćuje minimalnu plaću, a mogli bi isplatiti puno više. Dio njih razliku isplati na ruke, a dio čak ni to‘‘, ističe Sever.

Zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić najavama vladajućih i paketu mjera za bolji život u Hrvatskoj ne vjeruje.‘ ‘Nakon odbacivanja zakona koji sam predložio, kojim bi se kamatne stope koje su u ovom trenutku nezakonite u preko 100 tisuća kredita smanjile za 3 postotna boda i anuiteti za 20 posto. Nakon što je HDZ odbacio jednu takvu mjeru, utemeljenu na sudskoj presudi u kolektivnom slučaju Franak, na temelju vladavine prava i zakona RH. Nakon što je odbačena takva mjera, koja bi smanjila dugovanja građanima u idućih 10 godina za ukupno 5 milijardi kuna…Ovakva jedna najava jednostavno je sprdanje s hrvatskim građanima‘‘, jasan je Aleksić.

Komentiraj