PAKAO ZA DJECU IZBJEGLICE: Izloženi su trgovanju ljudima, otmicama, silovanju

djeca, migranti, izbjeglice, glad

Diljem svijeta gotovo 50 milijuna djece prisiljeno je na život izvan svoje domovine, od čega je njih 28 milijuna pobjeglo od nasilnih sukoba nadajući se boljem i sigurnijem životu – pokazalo je UNICEF-ovo izvješće o djeci izbjeglicama ‘Prisiljeni na odlazak: rastuća kriza za djecu izbjeglice i migrante”.

Djeca su tijekom svog puta u sigurnost izložena dodatnim rizicima poput utapanja, pothranjenosti i dehidraciji, trgovanju ljudima, otmica, silovanja, pa čak i ubojstava.

U zemljama kroz koje putuju do svog krajnjeg odredišta često se susreću sa ksenofobijom i s diskriminacijom.

UNICEF-ovo izvješće o djeci izbjeglicama prikazuje najnovije podatke koji oslikavaju životnu situaciju milijuna djece i obitelji koji bježe od nasilnih sukoba i drugih kriznih situacija procjenjujući da je sigurnije krenuti na opasno putovanje nego ostati u vlastitom domu.

U prvoj polovini 2016. godine 70 posto djece tražitelja azila u Europskoj uniji i zoni slobodnog kretanja pobjeglo je od sukoba u Siriji, Afganistanu i Iraku. Broj djece izbjeglica porastao je za približno 75 posto u pet godina, od 2010. – 2015.

Gotovo 50 posto izbjeglica u svijetu danas su djeca. Otprilike jedno dijete od šestero djece migranata na svijetu živi u Europi.

Danas 24 milijuna djece u zonama sukoba ne ide u školu, a dijete izbjeglica ima pet puta manje šanse da će pohađati školu nego njegov vršnjak ili vršnjakinja koji nisu izbjeglice.

Također prema izvješću djeca izbjeglice i migranti koji dobiju priliku ići u školu često su suočeni s diskriminacijom i zlostavljanjem, a zakonska ograničenja otežavaju im pristup uslugama jednak onom koji imaju njihovi vršnjaci rođeni u zemlji odredišta.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!