PAD DRONA U ZAGREBU: Nalaz Centra Ivan Vučetić bio je gotov prije osam dana, zašto ga ne objave?

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović sudjelovao je na 31. obilježavanju akcije „Plitvice“ i pogibije hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, prvog hrvatskog branitelja poginulog u Domovinskom ratu.

Izvor: Media servis

Nakon obilježavanja događaja, Milanović je odgovarao na novinarska pitanja. Na pitanje o izjavi ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana da je Putin zločinac, Milanović kaže kako šutnja nije uvijek zlato. Dodao je kako od Rusije nema nikakvih očekivanja, ali ih ima od naših saveznika, od SAD-a. Nema smisla, kaže, moralizirati o Rusiji.

“Šutnja nije uvijek zlato. Šutnja je vrlo često u politici glupost i mutavost. Šutnja je krivo shvaćena u Hrvatskoj, pa i u Srbiji kao mudrost, a u stvari je paničan strah od akcije. Pitajte ministra što je o tome mislio reći. Ja o Putinu nisam nikad ništa komentirao. Za mene postoji Rusija, kao vrlo opasna država, što se sada i pokazuje, s kojom treba drugačije. To se neće promijeniti odlaskom Putina.”

Predsjednik kaže i kako je prije osam dana završen forenzički nalaz centra Ivan Vučetić. Zašto se ne objavi, pita se Milanović.

“Što je sada? Čekamo već više od tjedan dana nalaz vještačenja. On je bio gotov prije osam dana, ja to znam. Hajde sada sazovite tiskovnu konferenciju da vidimo nastavak priče, nove epizode Dinastije, da vidimo što se dogodilo, je li to stvarno bio eksploziv ili je netko traumatizirao ljude.”

Milanović kaže kako je ovo glupost u koju je povučen i premijer.

“Zašto sada ne drže presice sa avionima koji nadlijeću na 500 metara. Zašto to sada ne naprave? Što je sada odjednom utihnulo? Sada smo se počeli držati zakona?! Ili su to građani koji su ovce za strizanje koji su se odjednom prestali bojati pa to nikoga više ne zanima. Nitko nije poginuo, materijalna šteta nije velika, lagali smo, izmišljali smo, pričali smo gluposti. Prije bih rekao da su pričali gluposti nego što su lagali. Govorio sam: Nemojte ići u javnost prije nego što dobijemo nalaz!”

Na pitanje koliko će hrvatskih vojnika u Mađarsku, Milanović kaže – maksimalno 70, ali “zasad ni to”.

“Neće skoro, a nije ni planirano da idu tamo već samo zapovjednici.To je finta. Maksimalno 70, ali “zasad ni to”. Ako su mi krivo rekli, neću potpisati više od toga, zasad ni to.Ne želim da se Hrvatska, nekima se to ne sviđa, neki lupetaju da sam ruski čovjek, ne želim da se Hrvatska u to upliće više nego što po inerciji mora. Zato pozivam na suzdržanost.”

Milanović se osvrnuo i o slučaju Željka Runje, Hrvata obuhvaćenog sankcijama Zapada Rusiji.

“On je moj prijatelj, u stvari i neki daljnji rod smo, ali on je u stvari američki čovjek, njega je u Moskvu doveo Rex Tillerson, bivši Trumpov ministar vanjskih poslova, predsjednik uprave Exxona. Ima još takvih i Hrvata bogatijih od Runje. On je korporativni namještenik najvišeg ranga. On je plaćen kao vrhunski nogometaš. Ovi drugi isto, ali po satu. To su ljudi basnoslovno bogati, a Runje nije jedan od njih.”