PAD BALDASARA: Gradom Splitom od idućeg mjeseca upravljat će povjerenik Vlade

PREMIJER ZAOBIŠAO GRADONAČELNIKA: Split zna planuti - poručuje Baldasar, jer ga je Orešković ignorirao

Od idućeg mjeseca gradom Splitom će upravljati Vladin povjerenik. Kako su Gradski vijećnici sa današnje, posljednje sjednice u ovom sazivu skinuli točku dnevnog reda o izglasavanju proračuna, na čelo grada dolazi vladin povjerenik.
“Predsjednik Gradskog vijeća mora obavijestiti 31.3. Vladu, odnosno Ministarstvo uprave o padu proračuna sa zahtjevom za slanjem povjerenika i nakon toga Vlada donosi odluku o povjereniku. Unutar ovih 10-ak dana mora poslati povjerenika”, kaže splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je od danas tek formalno na čelu grada, te nema mogućnost potpisivanja nikakvih ugovora.

Povjerenik će na čelu Grada ostati sve do početka lipnja, to jest do dolaska novog gradonačelnika ili gradonačelnice. Na mjesto povjerenika ne bi trebala biti politička osoba, pa Baldasar na tom mjestu vidi jednu od svoje dvije suradnice, pročelnicu Ureda grada Marinu Protić ili pročelnicu za financije Ljiljanu Vučetić.

“Marina mi je rekla da ne bi, mislim da bi Ljiljana jer je najizloženija u ovom trenutku, ali to je u domeni Ministra uprave i Vlade.”

Grad je već od dvanaestog mjeseca u vrlo lošoj poziciji, jer privremeno financiranje znatno utječe na rad udruga civilnog društva i sportskih udruga, ali i na studente i učenike.

“Sad nemamo ni privremeno financiranje, jer povjerenik će se morati još restriktivnije odnositi prema financijama. Neće biti lako, jer to će se odraziti najviše na najslabiji sloj stanovništva. Politička odluka izazvana politikanstvom svih velikih stranaka”, kaže Baldasar, koji dodaje kako ga odluka vijećnika o ne izglasavanju proračuna nije iznenadila, ali skidanje GUP-a s Dnevnog reda, jeste.

“Mislim da se radi i nečemu što je štetno za Grad, jer već se moglo za mjesec dana pokrenuti građevinarstvo i otvoriti radna mjesta. Preko 2200 radnih mjesta i 1 mlrd 600 milijuna investicija. Ipak nije kasno. Zavisi od buduće Gradske uprave, ako budu razumni, onda se isti ovaj GUP može vratiti, onda osmi ili deveti mjesec.”

U slučaju kada bi novo Gradsko vijeće išlo na dodatne izmjene GUP-a onda ovaj važan dokument neće ugledati svijetlo dana još godinu dana.