OVRHE OPET ZA VRATOM GRAĐANIMA: Od 340.000 ovrha njih 170.000 već je kod javnih bilježnika

Od 340 tisuća ovrha, 170 tisuća sada je u ladicama javnih bilježnika. Te ovrhe sada idu u postupak u tri intervala. Od 19. listopada, 20. studenog, i 20. siječnja, ovisno kada su ovršni prijedlozi stigli, u lipnju, kolovozu ili listopadu. 

“Procijenjeno je da se kroz tih 170 tisuća ovrha koji se odnosi na 30 do 50 tisuća građana, kroz interval, omogućit ćemo ovršenicima da se kroz intervale dogovore i vide o čemu se radi”, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, kako prenosi RTL.

Razočarani su mjerama u udruzi Ovršni jer od njihova četiri prijedloga, nije prihvaćen niti jedan. “Car je gol. Molim ministra Malenicu da uzme naše prijedloge, dobro ih razmotri i izađe s pravednim i poštenim prijedlozima jer ovo nema smisla, ovo smo gledali 2018.”, kazao je predsjednik Udruge Ovršeni Danijel Galović.

Vlada ide i s hitnim izmjenama Ovršnog zakona, koji će stupiti na snagu do kraja godine. Cilj je pojeftiniti i ubrzati ovrhe.  A dužniku će se dati mogućnost prigovora na ovrhu. “Obveza javnih bilježnika je da u roku od 15 dana obavijeste dužnika o dugu. Onda ovršenik može podmiriti dug ili osporiti pred nadležnim sudom”, kazao je Malenica.

Zabranila bi se i deložacija u zimsko vrijeme od studenog do travnja. A ne bi se mogla pokrenuti na nekretninama za dugove ispod 40 tisuća kuna. “Neće se ovrha provoditi na božićnici, regresu i nizu socijalnih davanjima koji idu prema građanima”, rekao je Malenica. 

“To je kozmetika, to su tako sitni iznosi, ali dobro – podržavamo to”, kaže Galović. Uz izmjene postojećeg, u Vladi najavljuju i novi Ovršni zakon, koji se očekuje do kraja sljedeće godine.

Komentiraj