OVRHE NAD UMIROVLJENICIMA: Mijenja se Ovršni zakon – evo što je novo

Nove izmjene i dopune Ovršnog zakona, koji je prije nekoliko dana upućen u proceduru javnog savjetovanja, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje više neće provoditi ovrhe nad umirovljenicima.

Podsjećamo, do sada su izvansudske ovrhe nad novčanim sredstvima u Hrvatskoj provodili Financijska agencija (Fina), poslodavci i HZMO, a prijedlog zakona ide u smjeru da se čitav postupak prebaci na Finu, piše portal mirovina.hr.

“Navedeno uređenje predstavlja administrativni teret za poslodavce i HZMO te se pokazalo da nije moguće uspostaviti jedinstveni prednosni red u izvansudskoj ovrsi te da su poslodavci često u nedoumici na koji način postupati kad se provodi izvansudska ovrha. U skladu s navedenim poslodavci i HZMO oslobađaju se dužnosti provedbe ovrhe na plaći i mirovini te u trenutku kad se iscrpe prava po već zaprimljenim ovršnim ispravama, prestaju biti tijela u postupku koja provode ovrhu”, piše, između ostaloga, u novom Ovršnom zakonu.

Svi umirovljenici nad kojima HZMO provodi ovrhu, a njih je oko 21 tisuća, nastavit će po “starom” modelu, ali novi umirovljenici koji završe pod ovrhom više neće imati posla sa Zavodom za mirovinsko osiguranje nego direktno s Finom.