OVO SU SLUŽBENI DOKUMENTI: Kako je Hrvatska rekla “stop” Vučiću i što je odgovorila Srbija

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske poslalo je 15. srpnja diplomatsku notu veleposlanstvu Srbije u kojoj su im objašnjeni razlozi zabrane dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Hrvatsku. Isto je učinila i srbijanska strana.

Portal Danas.rs  je objavio notu, koju prenosimo u cijelosti.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske izražava poštovanje Veleposlanstvu Republike Srbije u Republici Hrvatskoj te povodom informacije iz neslužbenih izvora o mogućem posjetu predsjednika Republike Srbije g. Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj, području Jasenovca i Pakraca, 17. srpnja 2022., ima čast istaknuti sljedeće:

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske podsjeća da prilikom planiranja svakog posjeta stranih dužnosnika, vrijeme, priroda i program posjeta trebaju biti predmet službene komunikacije i dogovora obiju strana.

Činjenica da hrvatska strana nije službenim putem informirana o namjeri mogućeg posjeta Republici Hrvatskoj je neprihvatljiva.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova također ukazuje da posjet visokog predstavnika strane države Spomen-području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera.

U trenutku kada se stvore uvjeti za takav posjet, o kojem ovom prilikom nisu službeno informirane vlasti Republike Hrvatske, on će biti dogovoren uobičajenim diplomatskim kanalima.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske koristi i ovu priliku da Veleposlanstvu Republike Srbije u Republici Hrvatskoj ponovi izraze svog osobnog poštovanja”, stoji u noti.

Odgovor Srbije

Srpsko Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je diplomatskom notom hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu. Danas.rs je u posjedu i tog dokumenta, koji također objavljujemo u cijelosti.

“Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije izražava svoje poštovanje Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu i ima čast da, u vezi s notom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske broj 3611/2022 od 15. srpnja 2022. godine, priopći sljedeće:

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije je šokirano protupravnom, antieuropskom i anticivilizacijskom odlukom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske kojom se, na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršeći princip slobode kretanja, zabranjuje dolazak predsjedniku Republike Srbije u Jasenovac, na mjesto stradanja više stotina tisuća nevinih žrtava srpske, židovske, romske i drugih nacionalnosti.

Namjera predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića bila je samo položiti cvijeće i zapaliti svijeću na svetom mjestu na kojem su tijekom Drugog svjetskog rata ubijene stotine tisuća Srba.

Povodom navoda iz spomenute note Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske da je posjet neprihvatljiv jer ‘hrvatska strana nije službenim putem informirana o namjeri mogućeg posjeta’, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije obavještava da je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić zainteresiran za službeni posjet Spomen-području Jasenovac u bilo kojem terminu, u periodu do 17. rujna 2022. godine.U dubokom uvjerenju da Republika Hrvatska, kao i Republika Srbija, najsnažnije osuđuje i gnuša se najodvratnijih zločina koje je nad srpskim narodom izvršila nacistička Nezavisna Država Hrvatska tijekom čitavog perioda svog postojanja, a čiju je kulminaciju predstavljao sustav koncentracijskih logora Jasenovac, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije očekuje omogućavanje neometanog posjeta predsjednika Republike Srbije ovom svetom mjestu i u tom smislu, od hrvatske strane očekuje da za tu priliku pruži odgovarajući tretman koji se odnosi na najviše strane dužnosnike, uključujući i sve potrebne sigurnosne aspekte”, zaključili su iz Srbije, kako prenosi Dnevnik.hr.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!