OTVORENO PITANJE: Može li Povjerenstvo istražiti Marićev povlašteni kredit u HPB-u?

zdravko marić, vlada

Nakon što je SDP-ov Gordan Maras otvorio pitanje povlaštenog kredita koji je ministar financija Zdravko Marić kao čelnik Nadzornog odbora HPB-a dobio u toj banci, provjerili smo hoće li taj slučaj istražiti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Izvješće: Lana Ružičić

Čelnica Povjerenstva Dalija Orešković za Media servis je rekla da po službenoj dužnosti istražuju sve što se objavi čak i kad nema prijave. Međutim, u ovom slučaju neće moći ništa.

“Zakon o sprječavanju sukoba interesa stupio je na snagu 10. ožujka 2011. godine. Ako tad postupak nije već bio u tijeku Povjerenstvo nema procesnu nadležnost ispitivati događaje koji su se dogodili prije tog datuma”, objasnila je Orešković.

Maras poručuje: možete, možete.”Znači, Republika Hrvatska je također imala Zakon o sprječavanju sukoba interesa i u tom periodu. Gospođa Orešković može provjeriti je li, po tadašnjem Zakonu, gospodin Marić bio u sukobu interesa”, uvjeren je Maras.

Maras kaže da nema nikakve logike da se ne može provjeriti što se događalo prije. Ponavlja da je sporno što je Marić kao državni tajnik isposlovao povlašteni kredit.

“Ali gospodin Marić nije bio poslan u tu Banku, niti je to moralno da si kao državni dužnosnik sređuju povlašteni kredit, nego da kao dužnosnik nadzire poslovanje Hrvatske poštanske banke”, zaključio je Maras.

Povjerenstvo će se ipak baviti Marićem. Na stolu imaju tri prijave protiv ministra financija zbog njegova prijašnjeg angažmana u Agrokoru.

“Povjerenstvo ima otvoren predmet o kojem će na jednoj od sljedećih sjednica raspravljati hoće li se pokrenuti postupak protiv ministra Marića”, rekla je Dalija Orešković.Kako doznajemo, sjednica bi se mogla održati u tjednu nakon 1. svibnja.