OTVORENO PISMO TOMAŠEVIĆU: Oko 100.000 građana Zagreba živi pod nesnosnim zagađenjem!

Bivša vijećnica VGČ Novi Zagreb istok i stanovnica Dugava Mirela Mikić Muha uputila je otvoreno pismo gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću zbog ponovnog zagađenja zraka u Novom Zagrebu istok.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

”U nekim jučerašnjim medijima izašao je članak o ponovnom zagađenju zraka u Novom Zagrebu istok, pored postaje Zagreb3 u Dugavama, uz preporuke da se u slučaju osjećaja simptoma poput nadražaja očiju, kašlja ili grlobolje, treba razmisliti o smanjenju intenzivnih aktivnosti na otvorenom (Jadranka Škevin-Sović, načelnica Sektora za kvalitetu zraka DHMZ-a).Nemojte mi govoriti kako nije izmjereno ništa alarmantno, kako ne bi trebalo biti većih problema sa disanjem, jer takva kvalifikacija vrijeđa zdrav razum svakoga tko trpi kontinuirani smrad u mom naselju i okolnim naseljima.

Hej, radi se o osnovnoj, najosnovnijoj životnoj funkciji!
Ja vas nadležne pitam, a posebice Vas, Gradonačelniče, ŠTO ste učinili, a u skladu sa Zakonom o zaštiti zraka, da zaštitite osjetljive skupine poput djece, vrtićke i školske dobi i stariju populaciju? Čitaju oni novine i portale? Djeca vrtićke dobi i bakice od 90 godina? Jeste li obavijestili škole i činite li to svakodnevno kad vidite da je stanje zraka loše? Zanima li Vas to?

Jeste li Vi, gospodine Gradonačelniče i gradska vlasti, uopće svjesni da dvije trećine dana u godini građani Novog Zagreba istok žive pod nesnosnim zagađenjem? Znam da ste svjesni, jer ste o zagađenju zraka govorili i u predizbornoj kampanji.

Znate li da to nije jednokratno, akutno stanje, već nešto što traje i traje i skraćuje nam živote? Zar Vi i ja nemamo jednako pravo na život? Ne znam što rade, i za koga rade Vaši vijećnici u mojoj GČ, ali ako nisu oni, ja Vas pozivam na kavu u svoj kvart, kao što sam pozivala i Vašeg prethodnika.

Gospodine Gradonačelniče, izloženo je 100.000 ljudi. I Vi to znate, jer ste pratili moj rad protekle 4 i pol godine i znate da sam na ovo upozoravala i bivšu vlast.

Gospodine Gradonačelniče, ovo stanje se neće popraviti ovakvim Vašim djelovanjem, i ja Vam neću vjerovati, dok ne stanete pred građane i kažete jasno, i precizno, kada očekujemo završetak gradnje Centra za gospodarenje otpadom, kada i gdje mislite uspostaviti izgradnju energane, kogeneracije na otpad, i kada mislite u potpunosti izmjestiti i ukloniti kompostanu?

Gospodine Gradonačelniče, uzroci zagađenja i smrada jesu: najviše kompostana, jer ta kompostana opće nije građena za prihvat kućnog biootpada, novo smeće na smetlištu koje se zbog novog režima dovoza smeća više ne prekriva pravovremeno zemljom, drobilice, uz još neke, sada već manje izražene zagađivače.

Gospodine Gradonačelniče, bez energetske oporabe Vi nikada nećete riješiti smeće u Zagrebu.

Dok to ne napravite, ja vas sve skupa najljepše molim, da ne pričate o utjecaju prometa i malih ložišta i ne mažete oči građanima, jer će situacija eskalirati, kao što i jest sve gora i gora svakim danom, a do izgradnje gradskog sustava, priznajte i sebi, i sugrađanima, da nam je nužno potrebna suradnja s privatnim oporabiteljima.

Velik je čovjek koji je u stanju priznati grešku, kad vidi da nije u pravu”.