OTVORENO PISMO: Profesori i studenti protiv počasnog doktorata Bandiću

Više od 750 profesora, studenata, alumnija Sveučilišta u Zagrebu i ostalih članova akademske zajednice potpisalo je u posljednja tri dana otvoreno pismo Senatu Sveučilišta u Zagrebu kojim apeliraju da se ne dodijeli počasni doktorat Milanu Bandiću.

Potpisi će se skupljati i dalje, do sjednice Senata Sveučilišta na kojoj će se odlučivati o spornom počasnom doktoratu. Inicijatori otvorenog pisma su Nikola Baketa i Kosta Bovan.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovane članice i članovi Senata, obraćamo vam se ovim pismom koje predstavlja svojevrsnu nadopunu izvješća koje ćete dobiti od stručnog povjerenstva za provedbu postupka dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću.

Cilj nam je detaljnije vas informirati o predloženom i potaknuti vas da, nakon što pročitate ovo pismo, glasujete protiv dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću. Počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu dodjeljuje se uglednim osobama koje su svojim radom pridonijele napretku Sveučilišta u Zagrebu, hrvatskoj znanosti i kulturi. Prema europskoj i hrvatskoj sveučilišnoj tradiciji dodjela počasnog doktorata izniman je događaj za sveučilište, a svaki počasni doktor osim časti i naslova prima na sebe čuvanje ugleda i dostojanstva sveučilišta.

Niz uglednica i uglednika su do sada primili ovo priznanje, primjerice Lavoslav Ružička (1940.), Vladimir Prelog (1952.), Niels Bohr (1958.), Dorothy Crowfoot Hodgkin (1969.), Linus Pauling (1988.) i Albert Fert (2008.). Bilo je tu i nekih pogrešaka, poput nedavnog počasnog doktorata Draganu Čoviću, ali želimo vjerovati da do te odluke ipak ne bi došlo da smo vam i za nju stigli pripremiti ovakvu dopunu izvješća. U skladu s uobičajenim praksama i s većinom dosadašnjih iskustava Sveučilišta u Zagrebu, počasni doktorat se, dakle, dodjeljuje osobama koje uživaju čast i ugled, koje su pridonijele znanosti, kulturi i/ili samom Sveučilištu.

Izvješće koje ćete primiti, možemo pretpostaviti, sadržavat će barem sljedeće argumente zašto Milan Bandić zadovoljava gore navedene uvjete – projekt nove zgrade Muzičke akademije, rekonstrukcija Francuskog paviljona u SC-u, potpisan Sporazum o sufinanciranju izgradnje paviljona za smještaj studenata, stipendiranje studenata Sveučilišta, i općenita suradnja sa Sveučilištem u vidu naručivanja studija, iskazivanja spremnosti na suradnju itd.

Ukoliko i bude navedeno još argumenata, oni će svi patiti od istih nedostataka kao i prethodni – oni, naime, nemaju nikakve velike veze s Milanom Bandićem.

Sveučilištu su pomogli građani Zagreba, a ne Milan Bandić

Milan Bandić nije osobno financijski pomogao Sveučilištu, to su učinili građani grada Zagreba putem poreza i prireza. Svi navedeni ‘doprinosi’ Milana Bandića su zapravo prirodni tijek upravljanja gradom Zagrebom, a čini se da je ovo jasno i predlagatelju red. prof. art. Daliboru Cikojeviću. Pročitate li pažljivo njegov prijedlog, bit će vam jasno da bi se počasni doktorat trebao dodijeliti Gradu Zagrebu, a ne Milanu Bandiću.

Što god gradonačelnik Bandić mislio o tome, on nije Grad Zagreb. Dakle, teze o doprinosu Milana Bandića znanosti, kulturi i/ili samom Sveučilištu ‘padaju u vodu’. Izvješće će možda istaknuti i niz kvaliteta i poteza kojima se Milana Bandića želi proglasiti časnim i uglednim članom našeg društva. Stoga nadopunjujemo izvješće s nekoliko podsjetnika.

Milan Bandić je izrazito aktivan političar, gradonačelnik Zagreba, i predsjednik stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, čiji Klub ima niz zastupnika u Saboru. Zaista nema potrebe da se Sveučilište veže uz politiku na ovaj način i šalje poruku građanima o važnosti dodvoravanja političarima dajući im priznanja za koja oni ne ispunjavaju uvjete.
Nedavne političke selidbe prema Milanu Bandiću u Saboru i u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, čak i da su bile unutar zakonskih okvira, slale su poruke javnosti kako je došlo do političke korupcije, političke trgovine i kako se javni novac građana troši na kupovinu glasova političara.

Grijesi Milana Bandića

Uz Milana Bandića veže se niz afera, sumnji i sudskih procesa. Tentativno navodimo samo neke – izazivanje prometne nesreće pod utjecajem alkohola i bijeg s mjesta nesreće, izmjena Generalnog urbanističkog plana kako bi se mogao ostvariti projekt Cvjetni trg Tomislava Horvatinčića, višestruko preplaćivanje tzv. zlatnih wc-a, afera s učestalim putovanjima u Rim, afera Agram, afera s otpadom, afera s fontanama, afera s preuređenjem Trga žrtava fašizma i tako dalje. Izvješće GONG-a ‘Naša zarobljena mista’ navodi kako je protiv Milana Bandića podignuto više od 200 kaznenih prijava, a 2014. proveo je pola godine u pritvoru zbog optužbi za zloupotrebu položaja i ovlasti.

Milan Bandić je ‘vlasnik’ i niza neprimjerenih izjava, poput uspoređivanja novinarki s vranama i navođenja da ‘grakću’, izjave kako on ‘svima da’ i da bi zato ‘bio najbolje žensko’, kako ‘nacisti nisu bili toliko blesavi’ jer ‘rad oslobađa’, uzvraćanja novinaru kako je ‘bilo i većih muda’ od njegovih, te kako ‘nikoga od onih koji su loše pisali o Milanu Bandiću više nema u novinama’ i tako dalje.
Gore smo naveli doprinos Milana Bandića Sveučilištu i društvu, i taj doprinos zasigurno nije ono što će vam pisati u izvješću povjerenstva.

Želite li zaista da osoba s ovakvim životopisom bude vezana uz Sveučilište u Zagrebu?

Uz vaš znanstveni rad i dignitet? Apeliramo na vas da pokažete kako Senat ipak ima neku moć i osjećaj srama. Prekinite šutnju koja je dovela do ovakvog stanja. Barem ovako, na jednoj simboličkoj razini, iskažite vaše protivljenje instrumentalizaciji svih mogućih alata i resursa Sveučilišta za partikularne interese i dobivanje političkih poena. Razmislite koju poruku šaljete mladima, a pogotovo studentima, doktorandima i alumnima Sveučilišta. Jesu li ovo vrijednosti i norme koje Sveučilište zastupa? Je li ovo autonomija na kojoj Rektor inzistira?

Koliko god ovaj i ovakav Milan Bandić može među pojedincima sa Sveučilišta u Zagrebu uživati čast i ugled te ispunjavati njihove niske kriterije za dodjelu počasnog doktorata, smatramo da svojim djelovanjem uništava vjeru u (lokalnu) demokraciju među građanima, izigrava pravnu državu i njezine institucije, prototip je ‘lokalnog šerifa’ i stoga ne uživa ni čast ni ugled koji su preduvjet za dodjelu počasnog doktorata, ne samo Sveučilišta u Zagrebu, već i svakog sveučilišta koje drži do sebe.

Stoga apeliramo – nemojte dodijeliti počasni doktorat Milanu Bandiću.”

Pismo u originalu s potpisnicima pogledajte OVDJE.