OTVORENO PISMO PLENKOVIĆU: Na to se odlučio Sindikat željezničara – evo njihovih zahtjeva

hž, hrvatske željeznice, lokomotiva

Sindikat željezničara Hrvatske u otvorenom pismu premijeru Andreju Plekoviću je upozorio kako strahuju da je namjera nastavka restrukturiranja društva HŽ Infrastrukture, HŽ Carga i HŽ Putničkog prijevoza smanjenje broja radnika i njihovih prava.

Stoga, traže hitno upoznavanje sindikata s programima restrukturiranja te traže zaključivanje Aneksa Kolektivnog ugovora HŽ Infrastrukture u skladu sa zahtjevima Sindikata željezničara Hrvatske. U suprotnom, najavuju javni prosvjed 2. lipnja na Trgu svetog Marka, kao i obustavu rada, odnosno štrajka radnika HŽ Infrastrukture.

“Zaključkom Vlade zadužili ste resorno ministarstvo te Uprave društava da ubrzaju provedbu planova restrukturiranja društava HŽ Infrastrukture d.o.o., HŽ Carga d.o.o. i HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. Restrukturiranje koje traje u ovim društvima gotovo dvadeset godina po nama do danas nije donijelo ništa dobroga. Nije poboljšana usluga prijevoza putnika i tereta, nemamo bolje i brže pruge, nemamo jasne strategije razvoja, jasne dugoročne i kratkoročne ciljeve razvoja. Po osnovama dosadašnjih rezultata restrukturiranja stvara se dojam da politika ne zna kakvu željeznicu želi imati. lako su Hrvatske željeznice jedan od značajnijih korisnika državnog proračuna, ujedno su najzapušteniji sektor u Republici Hrvatskoj, isključivo zato što se ne ulaže dovoljno i vrlo često ulaže se pogrešno.

Dosadašnji rezultati restrukturiranja mogu se mjeriti samo kroz smanjenje radnih mjesta i smanjenje prava radnika. Mi iz Sindikata željezničara Hrvatske niz godina ukazujemo na nagomilane probleme, upozoravamo da je potrebno dugoročno planiranje, ciljano ulaganje i kvalitetno upravljanje no nitko nas ne sluša, a pad prijevoza putnika i tereta se nastavlja. Do danas niz puta smo pokazali dobru volju i svi argumentirani prijedlozi koji su dolazili od strane predstavnika poslodavaca, pomno su analizirani i vrlo često realizirani. Dosadašnje restrukturiranje svodilo se isključivo na smanjenje broja radnika i njihovih prava, a danas vidimo da su rezultati izostali, činjenice govore da je stanje još i gore nego što je bilo.

Ne možemo se oteti dojmu da je namjera nastavka restrukturiranja i to ovoga puta „ubrzanog” jednaka svim dosadašnjim. Da tome nije tako ne bi se od sindikata skrivali dokumenti koji su, prema našim informacijama, pripremljeni, a po kojima će se nastaviti restrukturiranje. Takvo postupanjje neće nas dovesti do učinkovitog socijalnog dijaloga već do prosvjeda i štrajkova” stoji, među ostalim, u otvorenom pismu Sindikata koje potpisuje predsjednik Zoran Maršić.