OTVORENO PISMO: Hajduković i Socijaldemokrati pišu predsjedniku Ustavnog suda

U svezi prave bure oko obuke ukrajinskih vojnika i raznih tumačenja nadležnosti, tko što i kako smije i može. Socijaldemokrati su se otvorenim pismom obratili predsjedniku Ustavnog suda, a pismo potpisuje zastupnik Domagoj Hajduković.

Poštovani predsjedniče Ustavnoga suda Republike Hrvatske gospodine Šeparoviću,

Dana 24. studenoga 2022. u Hrvatski sabor, u proceduru , upućen je Prijedlog odluke o sudjelovanju pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini „EU MILITARY ASSISTANCE MISSION –UKRAINE“ ( u daljnjem tekstu Odluka).

Ustavna osnova za donošenje Odluke su odredbe članka 7. stavak 3. i 5. Ustava Republike Hrvatske koji propisuju suradnju Vlade Republike Hrvatske i Predsjednika Republike Hrvatske u pitanjima koja se odnose na prelazak i ulazak oružanih snaga država saveznica na teritorij Republike Hrvatske , kao i na prelazak Oružanih snaga Republike Hrvatske i njihovo djelovanje izvan granica Republike Hrvatske.

Predsjednik Republike Hrvatske je dana 22. studenog 2022. izdao priopćenje u kojem je osporio ustavnost zahtjeva za njegovu suglasnost, budući da mu je isti uputio ministar obrane , a ne predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Na žalost, svjedoci smo da o ovako važnom pitanju koje, se odnosi i na nacionalnu sigurnost Hrvatske dva najvažnija aktera kojima je Ustav RH povjerio odgovornost nisu do današnjeg dana tu odgovornost preuzeli i time prouzročili svojevrsnu ustavnu krizu.

Budući da prema Ustavu RH Ustavni sud, između ostaloga  prati ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti te o uočenim pojavama neustavnosti izvješćuje Hrvatski sabor, saborska zastupnica Ivana Posavec Krivec uputila Vam je dopis dana 30. studenoga 2022. za zamolbom da se očitujete jesu li su u konkretnom slučaju uočene pojave neustavnosti ili nezakonitosti , bilo u meritumu , bilo u proceduri.

Sa žaljenjem konstatiram da je odgovor od Ustavnoga suda stigao u formi kratkog dopisa u kojem se saborskoj zastupnici obraća predstojnica Ureda gđa Ksenija Podgornik suhoparnim, birokratskim odgovorom.

Smatram da, ako i je u skladu sa Poslovnikom o radu Ustavnoga suda, da se u ovom konkretnom slučaju  radi o grubom propustu. Također, radi se o pitanju koje je poprilično zaokupilo i podijelilo javnost Hrvatske i držim da je Ustavni sud obavezan u ovakvim slučajevima svojim autoritetom razriješiti možebitne nedoumice.

Stoga, kao saborski zastupnik  kojem je, kao i ostalim zastupnicima u Hrvatskom saboru Ustav Republike Hrvatske povjerio odgovornost donošenja takvih odluka , postavljam jednostavno pitanje: Jesu  li prilikom procedure pripreme Prijedloga Odluke uočene pojave neustavnosti.