OTVORENO PISMO BEROŠU: Obaramo rekorde po broju zaraženih – do kada mislite tako?!

Saborska zastupnica i liječnica Andreja Marić uputila je otvoreno pismo ministru zdravstva Viliju Berošu u kojem ga je kritizirala zbog loše epidemiološke situacije. Pismo prenosimo u cijelosti.

“Poštovani ministre Beroš, obaramo rekorde po broju zaraženih. Deveti smo u svijetu po broju umrlih od koronavirusa na milijun stanovnika. Epidemiološke mjere su labave, a kao nacija loše se pridržavamo mjera. Provođenje se ne kontrolira, premalo je procijepljenih, a kampanja za cijepljenje katastrofalno je odrađena. Umjesto da privučete ljude da se cijepe, vi ih od toga odvraćate. I mi iz oporbe, pogotovo mi zdravstveni djelatnici, preko godinu i pol upozoravamo u čemu griješite i nudimo konstruktivna rješenja, koja vi ne uvažavate.

Zdravstveni sustav puca po šavovima. Nedostaje liječnika i sestara. Zagušeni su prevelikim administriranjem. Nezadovoljni su i iscrpljeni jer su mobilizirani skoro dvije godine, dok obiteljski liječnici brojne odluke saznaju prvo iz medija. U tome svemu najviše ispaštaju građani, jer ne znate komunicirati odluke i preporuke koje donosite, a kapaciteti za testiranje su ograničeni i zdravstvena zaštita im je sve nedostupnija. Sadašnji sustav testiranja preko uputnice i naručivanja je jednostavno neodrživ uz ove brojke. Već sada liječnici gube pola radnog vremena na administraciju vezanu uz testiranje. Popis ordinacija koje su do sada provodile testiranje postoji ako si date truda da ga potražite po internetu, no mnogi građani to ne znaju, jer ih niste dovoljno informirali.

Obiteljskim liječnicima naredili ste da provode testiranja u svojim ordinacijama od 17. siječnja 2022., no nisu svi dobili potrebne testove, niti dovoljno vremena za kadrovsko i infrastrukturno organiziranje. Oni vas već danima upozoravaju da se takvom odlukom potencijalno ugrožava zdravlje i ne-covid pacijenata. Zašto se ne ugledate u druge zemlje, primjerice susjednu nam Sloveniju? Na popisu za testiranje su i brojne ljekarne za koje sami kažete da nisu u sustavu CEZIH-a pa se ne može doći njima putem uputnice. Organizacija testiranja nije ista po svim županijama. Trošite novce koje naši građani uplaćuju u zdravstveno osiguranje cijeli svoj život da bi cijepili i testirali strane državljane, dok istovremeno naši građani čekaju na PCR testiranja i po više od tjedan dana. Brzi testovi se nigdje ne priznaju kao validni osim kod nas, no mnogi građani, osobito mlađi, traže potvrdu i PCR testom.

Pitanje je kako ćete brojati zaražene, ako se pojedinac testira BAT-om i ispadne pozitivan, a onda se za nekoliko dana to potvrdi i PCR-om, dok je drugom građaninu dovoljan samo BAT? Kako ćete prikazati koliko je zaista zaraženih? Tvrdite da je i bolnički sustav spreman za peti val pandemije. Zna li javnost tko je sve primoran liječiti oboljele od COVID-a? Znaju li naši građani da ih liječe ne samo infektolozi i pulmolozi, već zdravstveni djelatnici svih profila, koji su prisiljeni dodatno se educirati za ono za što se nisu specijalizirali pa ipak i sada daju sve od sebe da bi spasili živote brojnih naših sugrađana? Jeste li osigurali sve opcije imunomodulacijskih lijekova, monoklonskih protutijela svim bolničkim ustanovama? Ministre, donosite zakašnjele odluke, zdravstveni sustav je pred raspadom i jedino što ga održava je požrtvovnost zdravstvenih radnika, a vi, Stožer, Ministarstvo i Vlada i dalje samo kalkulirate i oklijevate.

Stoga vas pitam: do kada ćete tako? Kakvu ste strategiju donijeli za borbu protiv nove varijante Omikron Covid-19, koja sve više prevladava? Imate li uopće ikakav plan? Poslušajte savjete struke i nas iz oporbe te donesite „semafor mjera“ koje ćete prilagodili prema epidemiološkoj situaciji po pojedinoj županiji i sve jasno i na vrijeme iskomunicirali prema građanima. Donesite jasnu cost-benefit analizu i predočiti je Saboru i javnosti. Želimo znati s jedne strane koliko košta povećano testiranje, COVID potvrde u široj primjeni, utjecaj na gospodarstvo, a s druge strane koliko košta dan liječenja jednog pacijenta, dan na respiratoru, troškovi zbog velikog broja bolovanja i ono nemjerljivo, broj izgubljenih života.”