OTVOREN 57. FLORART: Zagrebački Bundek – najraskošnija cvjetna oaza

“Floaart“, zaštitni znak Zagreba koji na najljepši način nosi poruku njegove prirodne i kulturne baštine, otvoren je danas i traje do nedjelje, na nikad atraktivnijem izložbenom prostoru Bundeka od 300 tisuća četvornih metara.

Međunarodna vrtna izložba Floraart najveći je hortikulturni događaj u ovom dijelu Europe koji okuplja brojne domaće i strane izlagače dok izložbu posjeti više stotina tisuća posjetitelja. Izložbu je službeno otvorio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te na početku rekao kako je ovo godina velikih obljetnica, 100 godina Čistoće i 130 godina Zrinjevca.

“To su jako velike tradicije kojima se rijetki, pa i europski gradovi mogu podičiti. Doista, evo 57. izložba Floraart je, ne samo najvažniji hortikulturalni događaj u ovom dijelu Europe, nego doista i jako velika i lijepa tradicija. Krenuo je tamo davne, čini mi se 1966. godine, kao jedan manji projekt, a evo pretvorio se u najvažniji hortikulturni događaj u ovom dijelu Europe.”

Organizatori “Floraarta” od samih se početaka trude na mlađe naraštaje prenijeti odgovoran odnos prema prirodi i okolišu. Naime, jedan od temeljnih ciljeva izložbe upravo je edukacija, pa će najmlađi uživati u Floragradu uz čitanje priča, dječje predstave, zabavne radionice i sadnju cvijeća.

“Moći će puno toga vidjeti, moći će puno toga i kupiti, naučiti, a posebice tu pozivam najmlađe sugrađane jer ima puno radionica i edukacija da sudjeluju u bogatom programu koji su Zrinjevac i zagrebački Holding pripremili. Posebno me vesele inovacije kao što su urbani vrtovi, koji će sve više ozelenjavati naše gradove. To je budućnost. Drago mi je da idemo u korak s vremenom i izazovima koje već prate druge europske metropole.”

Međunarodna vrtna izložba Floraart je prije svega odgojno-obrazovna, jer je kao i slične izložbe u gradovima razvijene europske vrtlarske tradicije prvenstveno usmjerena buđenju ekološke svijesti građana te je kontinuirano na tragu povijesnih nasljeđa zagrebačke vrtlarske tradicije. Voditelj podružnice Zrinjevac Damir Grgić, naglasio je kako su instalacije postavljenje po Bundeku rad upravo radnica i radnika Zrinjevca.

“Htjeli smo što više izložaka, instalacija, što više se okrenuti struci. Ove godine Zrinjevac obilježava 130 godina postojanja, pa smo iskoristili prilku da na neki način ispromoviramo Zrinjevac. Sve ovo što vidite je osmišljeno, proizvedeno i izrađeno u podružnici Zrinjevac.”

“Floraart” je prepoznat u Europi i šire te događaj svrstava među slične izložbe u velikim gradovima razvijene europske i svjetske vrtlarske tradicije pa će se tako na izložbi predstaviti najnoviji trendovi u krajobraznom uređenju, prezentirati nova idejna rješenja u uređenju vrtova i zelenih površina te u aranžiranju cvijeća, kao i noviteti u biljnoj proizvodnji i vrtnoj mehanizaciji. Otvorenju je prisustvovao i izaslanik predsjednika vlade RH i državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede, Mladen Pavić.

“Jedna od najstarijih gradskih i jedna od najvažnijih europskih manifestacija kad je u pitanju cvijeće. Unatrag 5, 6 godina ovom proizvodnjom se otprilike bavilo 250 poljoprivrednih gospodarstava i proizvodili su na otprilike 35 hektara. Danas je u ovoj proizvodnji 443 proizvođača na nekih 78 hektara. Čini se veliki rast u zadnjih 5, 6 godina. Međutim, treba reći da su se oni i prije time bavili, ali nisu bili u sustavu. Postupno su ulazili u sustav, a dio proizvođača su kao hobisti prešli u biznis zonu.”

Ove godine posebnost izložbe bit će u tome što su projektanti Zrinjevca ispričali novu priču na vanjskom dijelu izložbe, dakle Floraart smo izvukli na prostore parka Bundeka, ističu organizatori.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!