OTROV KOJIM SE UBIO PRALJAK: Samo 200 miligrama cijanida dovoljno da ubije čovjeka

cijanid

I prije no što su objavljeni rezultati obdukcije tijela Slobodana Praljka, koji se otrovao u sudnici u Haagu, neki su stručnjaci rekli da je jedini otrov koji bi mogao djelovati tako ekstremno brzo – cijanid.

U raznoj medicinska literatura naći ćemo podatke o trovanju cijanidom, pa se tako kaže da se početak simptoma trovanja uočava svega nekoliko minuta nakon unošenja u organizam.

Kada je riječ o većoj dozi otrova osoba brzo osjeća stezanje u grudima, potom naglo gubi svijest, nakon čega dolazi do paralize disanja i rada srca.

Uglavnom do smrti dolazi u roku od jedne do dvije minute. Ipak, ako je riječ o manjoj dozi cijanida može se dogoditi da osoba umire tek nakon sat i više vremena.

Inače dovoljno je svega 200 mg cijanida da ubije odraslog čovjeka u jako kratkom vremenu.

U medicini je bilo slučajeva kada su spašeni životi nakon trovanja cijanidom, ali uglavnom kada je bila riječ o manjim količinama.

U literaturi čemo također pronaći kako se cijanid često koristio i za ubojstva, jer gotovo da i nije ostavljao tragove.

Smrt nakon tog otrova izgleda kao jaki srčani udar.

U našoj eniciklopediji možemo pročitati kako je “cijanovodik, HCN, bezbojna tekućina i plin karakteristična mirisa na gorke bademe, ekstremno otrovna tvar. Upotrebljava se za dobivanje poliakrilata te za uništavanje gamadi (dezinsekcija). Vodena je otopina cijanovodika cijanovodična kiselina (HCN), a soli su joj cijanidi (sadrže anion CN–), također vrlo otrovni spojevi. Alkalijski cijanidi, od kojih je najpoznatiji vrlo otrovan kalijev cijanid, KCN, poznat i pod imenom cijankalij, upotrebljavaju se pri dobivanju srebra i zlata”.

PISALI SMO:

PRALJKOVO POSLJEDNJE PISMO: Na njemu piše “Nika” – ostavio ga je svojoj odvjetnici – čitajte OVDJE.

 

Komentiraj