OTKRIVENA ILEGALNA TVORNICA EURODIZELA: Kod Đakova proizveli milijun i po litara u super postrojenjima

Foto: MUP
Foto: MUP

Na području Đakova, neslužbeno u Tomašancima, otkrivena je ilegalna tvornica za pranje plavog dizela i proizvodnju krivotvorenog eurodizela.

Policija je uhitila četvero ljudi, a protiv još 10 osoba i četiri tvrtke podnesene su kaznene prijave.

“Carina i policija dovršili su prvi dio kriminalističke istrage nad više osoba koji su na području Đakova, najmanje od početka ove godine pa do 28. srpnja, izgradili nelegalno postrojenje za proizvodnju eurodizela iz plavog dizela. Nakon toga su sačinjavali i upotrijebili krivotvorenu poslovnu dokumentaciju najmanje 10 trgovačkih društava kojom su prikazivali fiktivnu prodaju plavog dizela i fiktivnu kupovinu eurodizela, kako bi prikrili proizvodnju patvorenog eurodizela – kazao je Darijo Premec, glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske, na izvanrednoj konferenciji za novinare, a piše Glas Slavonije.

Pretvaranjem plavog diesela u eurodiesel jedna od navedenih osoba je kroz svoja trgovačka društva izbjegla plaćanje trošarina za promet naftnim derivatima u iznosu većem od tri milijuna kuna, a fiktivnom kupovinom eurodiesela izbjegao je i plaćanje poreza na dodanu vrijednost u iznosu većem od milijun kuna.

“Možemo već sada reći da će taj iznos biti u ovom slučaju veći od 10 milijuna kuna. Proizvedeno je gotovo milijun i 500 tisuća litara eurodizela, a istakao bih da je u konkretnom slučaju došlo do otkrivanja jedne od najsofisticiranije tvornice koju smo ikada otkrili. Carinska uprava svake godine razbije barem jedan veliki lanac koji uključuje krijumčarenje plavim dizelom, te barem jednu ilegalnu tvornicu za pranje plavog dizela. U ovom slučaju radi se o jednom od najvećih uspjeha carine i policije ove godine”, istakao je Mario Demirović, pomoćnik ravnatelja hrvatske Carinske Uprave.

Foto: MUP
Foto: MUP

Oprani plavi dizel prijavljeni su kao eurodizel stavljali u promet veleprodajom, ali i maloprodajom putem benzinskih postaja u njihovom vlasništvu.

Demirović je dodao da se plavi dizel nabavlja sa nula kuna trošarine, a nakon pranja dobije se eurodizel koji se plasira na tržište kao zakoniti. Po svakoj litri ilegalni proizvođači zarađuju čisto oko tri kune, koliko iznosi trošarina za eurodizel.

Sve uključene osobe zaokružile su cijeli posao od kupovine plavog dizela, do plasmana krivotvorenog eurodizela. Nakon što su osobe privedene Carina je zapečatila pet benzinskih postaja gdje se lažni eurodizel prodavao i to u Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

Za izgradnju ilegalne tvornice za pranje plavog dizela bilo je potrebno više milijuna kuna. Ispred montažne hale je benzinska postaja, koja ne ukazuje da se u daljnjem postrojenju pere plavi dizel. Kako dodaju iz policije: “Dovoljno je uočljiva, ali ne pada u oči u prvom trenu”.

Kako je rekao Davor Petović, pročelnik područnog Carinskog ureda Osijek, proizvedeni krivotvoreni eurodizel bio je izrazito kvalitetna krivotvorina i da nije pravi moglo se utvrditi jedino temeljitom laboratorijskom pretragom. “Istraga se sada proširuje na 2014. i 2015. godinu, jer su tvrtke otvarane i zatvarane. Kako se istraga bude proširivala očekujemo da će i iznos koji su utajili na ime trošarine i PDV-a biti puno veći”, dodao je Petović.

Prijavljeni vlasnici tvrki i ilegane tvornice pri proizvodnji eurodizela su u tlo ispustili neutvrđenu količinu otpadne smjese aktivnog ugljena, kvarcnog pijeska i sumporne kiseline s ostacima naftnih derivata, izdvojenih pri proizvodnji.

Radi se o velikom onečišćenju u okolici ilegalne tvornice, a policija će sa Inspekcijom zaštite okoliša utvrditi kolika je zapravo nastala šteta za biljni i životinjski svijet. S ozbirom da u blizini mjesta gdje su kiselina i otpad bačeni prolazi kanal, za vjerovati je da je podzemnim vodama onečišćeno veliko područje, istaknula je Suzana Zamaklar, voditeljica Službe gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave osječko-baranjske.