OTKRIVAMO: Zašto Talijani od kineske gripe češće umiru nego stanovnici drugih razvijenih zemalja?

Jedan od zanimljivih odgovora na pitanje iz naslova pronašao je naš poznati sociolog i sveučilišni profesor Slaven Letica.

Na Facebooku Letica piše:

Dramatični, zapravo panični, facebook zapis talijanskog kirurga iz Bergama (dr. Daniele Macchini) koji je privukao veliku pažnju jer ga je objavio portal the World Economic Foruma: https://www.weforum.org/…/suddenly-the-er-is-collapsing-a-…/), daje naslutiti jedan od mogućih razloga zbog kojeg je smrtnost oboljelih od kineske gripe (COVID-19) u Italiji znatno veća nego u drugim razvijenim zemljama.

U trenutku (u utorak 10. 3. 2020. U 15 sati) kad pišem ovaj zapis u Italiji je od kineske gripe umrlo 463 ljudi, a broj je oboljelih (koji su dijagnosticirani) 9.172. Opća je stopa smrtnosti, dakle, 5.05%.
Stope smrtnosti u drugima su europskim zemljama znatno manje: Francuska 2.1%, Španjolska 2.1%, Južna Koreja 0.7%, Švicarska 0.6, Njemačka 0.2 itd.

Dakako, za bilo koji ozbiljan znanstveno utemeljen zaključak, trebalo bi imati podatke o dobnoj i spolnoj strukturi oboljelih, njihovom prethodnom zdravstvenom stanju i sl.

Međutim, poruka talijanskog kirurga koju je WEF stavio u naslov „Svaki je respirator vrijedan zlata“ daje osnova za spekulaciju kako su talijanski liječnici zbog manjka medicinskih respiratora NAPROSTO PRISILJENI vršiti izbor pacijenata koji imaju prioritet.

Po logici stvari jedan od temeljnih kriterija selekcije može biti DOB PACIJENTA, što znači da pacijenti stariji od, primjerice, 65 ili 70 godina jednostavno ne mogu koristiti respiratore.

Taj – nazovimo ga tako – „talijanski poučak“ treba bi biti poučan i za naš Krizni stožer koji bi na vrijeme trebao nabaviti znatno veći broj respiratora.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/slaven.letica.9/posts/10158848256602871″ bottom=”30″]

Komentiraj