OTKRIVAMO: Zašto plin iz plutajućeg LNG-a može biti jeftiniji od ruskog plina

amos j. hochstein
Posebni izaslanik i koordinator za međunarodna energetska pitanja američkog State Departmenta Amos J. Hochstein proveo je jučer dan u Banskim dvorima, gdje se sastao s premijerom, dvojicom potpredsjednika Vlade, te resornim ministrima.
Glavna tema bila je mogućnost unajmljivanja plutajućeg LNG terminala, dok i ako na kraju LNG na obalama otoka Krka bude izgrađen. Hochstein je u intervjuu Media servisu rekao da ovaj projekt ima punu potporu nove Vlade te da dugoročno rješava pitanje ovisnosti o ruskom plinu.
Američki diplomat, zadužen za uvjeravanje Europe da je bolje uvoziti američki nego ruski plin, boravio je još jednom u Zagrebu gdje je imao niz sastanaka s hrvatskim vlastima. Razgovarali su, otkrio je Media servisu, o mogućnosti Hrvatske da preuzme aktivnu i vodeću ulogu u prevladavanju krize opskrbe energentima koja postoji u srednjoj i istočnoj Europi.

“U tom smislu razgovarali smo o plutajućem LNG terminalu umjesto fiksne strukture koja bi se gradila na kopnu. Možete ga unajmiti, jeftinije je, treba manje vrioemna da bi se projekt pokrenuo i fleskibilan je. Nakon nekog vremena i Vlada i provatni sektor mogu izračunati i odlučiti hoće li ga zaržati ili ne. ”

Na pitanje znači li to da bi Vlada odustala od izgradnje terminala na Krku, Hochstein odgovara da plutajuća varijante daje mogućnost da se s time krene pa da se onda vidi koliko je u konačnici isplativo investirati milijune u gradnju terminala. Treba reći da je plutajući LNG u Hrvatsoj već neko vrijeme u fokusu američkih tvrtki pa je tako, jedna od njih, Cheniere Energy već izrazila interes za dostavu ukapljenog plina u regiju preko Hrvatske.

Tvrdilo se da problem nedostatka infrastrukture može biti riješen u roku od dvije do tri godine, a Hochstein potvrđuje spremnost američke Vlade da pomogne u izgradnji plinskog transportnog sustava potrebnog za integraciju LNG terminala u postojeću mrežu. Pitanje ostaje tko jamči da te cijevi neće biti prazne jer će se svejedno kupovati ruski, jeftini plin.

Hochstein kaže da postoje dva interesa. Jedan je sigurnost opskrbe koja je ugrožena ako postoji samo jedan dobavljač, a drugi je interes konkurencija na tržištu…”Ne bih rekao da je plin koji teče ovom regijom najfetinij plin. Zaprvao i nije.

Nekoliko zemalja u Europi ima jeftiniji plin baš zato što imaju konkurenciju. LNG vam dovodi konkurenciju koja vam omogućava da pregovarate o nižoj cijeni sa svim svojim dobavljačima, i putem LNG-a i putem plinovoda. Ako pogledate Poljsku i Litvu, koje iamju LNG; pregovorima su dobile bolje, niže cijene od Rusa”.

Hochstein je naglasio i da svatko tko želi dobavljati plin od američkih tvrtki može slobodno potpisati ugovor, demantirajući još jednom dvojbe hrvatskog veleposlanika Joška Pare koji je nedavno upozorio na sustav izvoznih kvota koje SAD imaju te izrazio zabrinutost da cijevi LNG.a ostanu prazne bez jamstva ugovora s američkim tvrtkama.