OTKRIVAMO: Zašto je važno ponekad jasno i glasno reći „ne“

Jedna od najjednostavnijih riječi tako teško prelazi preko naših usana. Radi se o malom, ali snažnom „ne“.

Naučili smo da ta riječ često povlači za sobom cijeli niz emocija – od osjećaja krivnje i srama, do straha od odbačenosti, zamjeranja ili nerazumijevanja.

Zato je zaobilazimo u širokom luku, a ne bismo trebali. Koliko ste puta poželjeli reći „ne“, a niste imali srca nekoga odbiti ili ste samo htjeli sačuvati prijateljstvo ili mir u kući?

Koliko ste puta prihvatili niz zadataka, obaveza i aktivnosti i sebe toliko preopteretili da ste doživjeli „burnout“ samo zato što ste naučili sve prihvaćati?

Puno je dobrih razloga da počnete izgovarati riječ „ne“, a neki od njih su da jasno označite granice i da počnete graditi život koji se temelji isključivo na istini., piše Alternativa za Vas.

Nepoželjna riječ koju trebamo vratiti

Od kolijevke pa do groba od nas se očekuje da stalno kimamo glavom i da sve bespogovorno prihvaćamo. Uče nas da nije dobro protiviti se nečemu, osobito ako je to nešto što je u društvu općeprihvaćeno.

Izgovaranje negacije stavlja nas u položaj buntovnika ili autsajdera, stoga često, zbog osjećaja nelagode ili straha da će nas netko odbaciti ili nam nešto zamjeriti, idemo linijom manjeg otpora.

No sjetite se samo koliko ste puta kao dijete povikali „neću“ ili „ne“! Sjetite se koliko to može biti oslobađajuće, poput nekakvog pražnjenja ili izbacivanja viška energije. Ta riječ, premda smo je zaboravili, i dalje ima važno mjesto u našem vokabularu.

Iako riječ „da“ ima svoju snagu i opravdano mjesto u brojnim situacijama, negacija ima još snažniji naboj i danas je još važnija i potrebnija. Nažalost, reći „da“ postalo je toliko poželjno i općeprihvaćeno da se odbijanje nečega ili nekoga smatra pravim činom hrabrosti ili čak sebičnosti.

No, ako nešto istinski ne želite prihvatiti ili učiniti, a ipak to prihvatite, to znači da ste neiskreni i prema sebi i prema drugima. Jednostavno rečeno – živite u laži.

Izbjegavanjem izgovaranja negacije ugrožavate i vlastito zdravlje zato što živite u sukobu sa samima sobom. Osjećate i mislite jedno, a govorite i postupate drukčije.

Zašto odsad jednostavno ne biste živjeli u istini i prema sebi i prema drugima i bez straha počeli koristiti tu malu, zanemarenu riječ? Zaista nemate što izgubiti, a dobit ćete puno. U najmanju ruku, sebe i vlastiti autoritet.

„Ne“ ima snažan oslobađajući naboj

Osoba koja sve prihvaća, svima ugađa i uvijek odgovara potvrdno jednom u životu shvati da je negdje putem potpuno izgubila sebe i odbacila vlastiti autoritet, i to samo zato što, onda kad je to trebalo, nije znala reći „ne“.

Drugi put kada se nađete u situaciji da nešto ne želite ili vam nije po volji duboko udahnite i jednostavno recite: „Ne bih, hvala!“, „Ne pristajem!“ ili „Ne slažem se s time što govoriš ili tražiš od mene!“

Nemate se čega bojati. Iznenadit će vas snaga i samopouzdanje koji će u vama početi rasti, ali i reakcija druge osobe.

Kada iskreno i odlučno kažete „ne“, čitavim svojim bićem stojite iza te riječi. Primijetit ćete da drugi odjednom daleko više poštuju vaš osobni prostor i da i vama pristupaju s više poštovanja.

Izgovaranjem riječi „ne“ jasno ćete drugima dati do znanja dokle smiju ići i što mogu u budućnosti od vas tražiti ili zahtijevati.

Skrivene poruke riječi „ne“

Kada kažete „ne“, to drugima šalje određene jasne poruke. Ta riječ znači: „Ovo sam ja“, „To je nešto što ja vrednujem i smatram važnim“, „To je nešto na što ja pristajem ili ne pristajem.“

Ova riječ ima golemu snagu i u situacijama nasilja, čak ga može i spriječiti. Ako vas netko verbalno ili fizički napadne i vi na to odmah jasno i glasno reagirate, dajete do znanja toj osobi da vam je takvo ponašanje neprihvatljivo.

U tom slučaju nasilje će vrlo vjerojatno odmah prestati. Snaga riječi „ne“ krije se i u tome što vam pomaže da ne zakoračite u štetni obrazac žrtve.

Kako god bilo, u situacijama koje to zahtijevaju slobodno koristite ovu malu riječ koja ima golemi oslobađajući potencijal i moć da vam promijeni život.

Komentiraj