OTKRIVAMO: Što hrvatskom sportu donosi novi “suživot” s turizmom?

Središnji državni ured za šport (SDUŠ) koji je osnovan u jesen 2016. godine ukida se, a sport se ponovno vraća u okrilje jednog od ministarstava.

Izvor: Media servis

Ovaj put, sport se spaja s turizmom i postaje dio novog Ministarstva turizma i sporta, na čijem će čelu biti ministrica Nikolina Brnjac (dosadašnja druga osoba hrvatske diplomacije).
Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša još je prije osnivanja SDUŠ-a tražio da se sport iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta premjesti u Ministarstvo turizma. Zajedničko ministarstvo turizma i sporta, polučilo je odlične rezultate u Poljskoj i taj bi nam model, po Mateši, bio najbliži od svih modela funkcioniranja sporta u zemljama članicama europske unije.

On drži, da smo premala zemlja da bi sport imao izdvojeno ministarstvo, a jedan dio turističke ponude ionako je vezan za sportske aktivnosti (na prihodnoj strani to je oko pet posto hrvatskog turizma, odnosno 600 milijuna eura godišnje). No, ne razmišljaju svi kao naš predsjednik HOO-a. Jedan od najtrofejnijih hrvatskih sportaša, proslavljeni vaterpolist Perica Bukić smatra da sport zaslužuje samostalno ministarstvo, jer “ne možete voditi jednako dobro više resora istovremeno, niti za njih možete biti dovoljno stručni”.

Iako misli da je sport za hrvatsko društvo “puno važniji nego je na važnosti do sada dobivao”, Bukić ipak ostavlja mogućnost da simbioza turizma i sporta u budućnosti poluči uspjeh, jer je “turizam kompatibilniji sa sportom, nego što su znanost i obrazovanje”. Ukidanje SDUŠ-a i priključenje sporta Ministarstvu turizma ne mora automatski značiti ni korak naprijed, ali ni korak nazad za hrvatski sport. Važnije od samog imena nove ministrice turizma i sporta, moglo bi biti ime državnog tajnika za sport (doministra).

On bi trebao, na tragu svega dobroga što je SDUŠ radio u protekle četiri godine, osigurati još više sredstava za sport, sada kao dio ministarstva povezanog s turizmom. U konačnici, važnija od same tehničke i administrativne promjene “mjesta stanovanja”, za sudbinu hrvatskog sporta važnija je politička volja. A poznato je, kako kaže i sam Perica Bukić, da (novi/stari) predsjednik hrvatske Vlade “voli i podržava sport”. Ostaje nam, u dobroj vjeri, navijati za što uspješniji budući “suživot” hrvatskog turizma i sporta.