OTKRIVAMO: Preboljeti gubitak partnera teško je kao i prekinuti s drogom

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Ljubavni jadi nisu nimalo bezopasni, a neutješna patnja može imati i loše posljedice, tvrde znanstvenici u najnovijim istraživanjima.

Istraživanjima mozga utvrđeno je kako je nadmašiti ljubavnu bol vrlo slično borbi s ovisnošću o drogama.

Znanstvenici su se u studiji bavili israživanjem mozga u osoba koje su na bilo koji način doživjele ljubavni brodolom i teško se s tim mire.

Kako piše Livescience, utvrđeno je kako žene i muškarci, koji su se našli u trenucima ljubavne žalosti na specifičan način reagiraju na fotografije bivših partnera.

Oni će pogledom na fotografiju aktivirati dijelove u mozgu koji su povezane sa tugom, zavisnošću, fizičkom boli i osjećajem vezanosti.

Autorica studije Helen E. Fisher, biološka antropologinja sa Sveučilišta Rutgers, tvrdi kako je romantična ljubav zavisnost.

O svemu Fisher kaže: “To je divna zavisnost kada je sve dobro, ali više nego strašna zavisnost kada sve krene na loše. Znanstvenici špekuliraju da odgovor mozga na ljubavno odbijanje ima evolucijsku osnovu. Dijelovi mozga odgovorni za romantičnu ljubav nastali su prije mnogo miliona godina da bi se naši preci mogli fokusirati kako bi sa samo jednom osobom u isto vrijeme počeli proces razmnožavanja.

Kad je nečija ljubav odbijena, on gubi najveću nagradu u životu, a to je partner za stvaranje potomstva. Ostavi li nas osoba koju još volimo, sustav mozga aktivira se tako da nam pokušava pomoći da vratimo voljenu osobu. Zato se na nju fokusiramo, čeznemo za njom i pokušavamo je opet pridobiti.

Zbog toga dolazi i do ekstremnih ponašanja, kada se partnerti uhode, počine samoubojstvo, ili pak postaju ubojice.

 

 

Komentiraj