OTKRIVAMO: Komarci ne napadaju sve jednako – ovi ih mirisi privlače

Komarci neke ljude posebno rado napadaju. Uzrok je uglavnom u mirisu njihovog tijela. Nove studije pokazuju koje mirise komarci vole – a koji ih odbijaju.

Studija koja je objavljena u časopisu Current Biology pokazuje kako individualni miris tijela nekog pojedinca utječe na privlačnost te osobe za komarce. Na ove insekte posebno privlačno djeluju mirisi znoja.

Za komarce su, prema rezultatima studije, najviše bili privlačili ljudi koji su izdisali karboksilne kiseline, poput maslačne ili izovalerijanske kiseline. Ove karboksilne kiseline se nalaze u znoju i uzrokuju neprijatni zadah tipičnog znoja ili neugodnog mirisa stopala. I takozvani acetoin, koji vjerojatno proizvode bakterije na ljudskoj koži, privlačio je komarce. Tuširanje može privremeno sakriti ove mirise i tako zaštititi od ugriza komaraca, piše DW.

Miris eukaliptusa odvraća komarce

Najmanje privlačne ovim „krvolocima” bile su osobe koje su na tijelo nanijeli miris eukaliptusa (eukaptol)- stručnjacima poznat i kao 1,8 cineol. Eukaliptol miriše na oštar hladan miris eukaliptusa. Koristi se u tekućini za ispiranje usta, u bombonima protiv kašlja ili u kozmetičkim proizvodima.

Studiju su, između ostalih, proveli istraživači sa Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu. Treba reći da je testiranje provedeno na samo šest osoba. Osim toga, studija je obuhvatila samo jednu vrstu komaraca, Anopheles gambiae. Riječ je o vrsti koja uglavnom obitava u Africi i igra važnu ulogu u prenošenju malarije. Stoga i nalazi studije imaju tek ograničen značaj.

Foto: Pixabay.com

Sapun također igra važnu ulogu

Pored mirisa tijela, na privlačnost neke osobe za komarce utječe i sapun koji neko koristi. U jednoj drugoj studiji, koju su proveli naučnici Virginia Tech-a analizirani su različiti profili mirisa četiri ispitanika – onih koji se nisu prali i onih koji su koristili kombinacije četiri različite vrste sapuna.

Tri od četiri testirana sapuna privukla su komarce više nego uzorci mirisa testiranih osoba koje se nisu prale. Obim te privlačnosti varirao je od osobe do osobe. Prema rezultatima studije, komarcima je miris kokosa ili badema bio manje privlačan. Dok su im, s druge strane, privlačni bili cvjetni mirisi, poput mirisa ljubičice, kao i miris ananasa.

Pitanje tko je posebno privlačan komarcima je od velikog značaja za istraživanje. Komarci mogu prenijeti patogene kao što je zika virus ili uzrokovati ozbiljne bolesti poput malarije. Novostečeno znanje stoga može pomoći u razvoju efikasnijih sredstava zaštite od ovakvih bolesti.

Zašto komarci uopće grizu i piju krv?

Samo ženke komaraca grizu ljude i životinje. Naime, za ženke je krv posebno važna jer je bogata proteinima i drugim hranjivim tvarima koje su im neophodne za rast i uzgoj jajašca. Osim mirisa, komarci mogu osjetiti i ugljični dioksid koji se izdiše i izlučuje putem kože. Što više CO2 neko izdahne, veća je vjerojatnost da će biti napadnut.