OTKRIVAMO: Kako sukob Milanović – Banožić utječe na prave probleme obrane

Otvoreni sukob na relaciji predsjednik Zoran Milanović – resorni ministar Mario Banožić i dalje je vruća tema. Dok Plenković posljednji sukob naziva puzajućim državnim udarom, Milanović kaže kako to nije udar na vojsku nego “politička svinjarija, i to ne prva”. Što slijedi?

Izvor: Media servis

Načelnik glavnog stožera Robert Hranj kaže kako je netočno da je on Banožiću zabranio obraćanje, već da je izvršavao zapovijed predsjednika. Ministar obrane uzvraća udarac i traži admiralovu smjenu. To je nedopustivo-kaže premijer Plenković.

“Ja sam predložio da sjednemo, onako muški, a ne da cvilimo i prijetimo, nego hajde sjedinimo razgovarajmo”, kaže Banožić.

”Tko je on da traži ostavku? Hoćete da ja tražim njegovu sasvim razložnu? Tko je on? On je stranačka instalacija. Ne može on ništa tražiti. Ja sam naredio načeniku Glavnog stožera da govori samo vrhovni zapovjednik”, riješi su predsjednika Milanovića.

”Vidio sam jedno nedopustivo ponašanje predsjednika Republike. Ovo se slobodno može nazvati jednim puzajućim državnim udarom”, rekao je premijer Plenković.

Nije to nikakav puzajući udar, tu se i dalje radi o sukobu Plenkovića i Milanovića, dok je Banožić samo kolateralna žrtva, kaže bivša premijerka Jadranka Kosor u izjavi za MS. Vjeruje kako će se 9.studenog na sastancima Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost razriješiti ova faza sukoba.

“Međutim, ostat će taj permanentni sukob, mogla bih čak reći i dva različita poimanja oko ovlasti i nadležnosti, oko tumačenje Ustava. Imali smo to i kod imenovanja predsjednika Vrhovnog suda, različito tumačenje Ustava, jer ja mislim da je Ustav apsolutno iznad zakona, tako da mislim da je bila potpuno deplasirana i smiješna izjava ministra koji traži ostavku ili smjenu načelnika Glavnog stožera.”

Logično je i normalno da predsjednik želi uza sebe imati osobe od povjerenja, kaže Kosor aludirajući na brigadira Burčula. S druge strane, prisjeća se Kosor, to nije prvi put da dolazi do takvih napetosti i sukoba između vrhovnih zapovjednika i ministara obrane. Ništa osobito se nakon svih tih sukoba, kaže, nije dogodilo.

“Očito Milanović želi isključivo i samo razgovarati s Plenkovićem, a s druge strane mislim da ministar ne bi slao ove poruke predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku, a nije prvi put, da nema potporu predsjednika Vlade. Sigurno je jedno da nije to presedanski, znači da nije prvi put da dolazi do takvih napetosti i sukoba. Ja ću samo podsjetiti na puno, puno gori sukob predsjednika države i vrhovnog zapovjednika Mesića i tadašnjeg ministra obrane u Sanaderovoj vladi.”

Neslaganjima pred kamerama državnog vrha u resoru obrane svjedoci smo već godinu dana, kao da smo zaboravili koliko je to važan sektor kaže vojni analitičar portala Obris-obrana i sigurnost Igor Tabak.

“To su sve s jedne strane, dnevno političke stvari, ali s druge strane su političke igre koji jasno ocrtavaju i probleme u obrambenom sektoru, u njegovu ustroju i u njegovoj nedovršenoj reformi kako po pitanju razgraničenja ovlasti ministra i vrhovnog zapovjednika, tako i po pitanju recimo upravljanja kadrovima, upravljanja i materijalnim resursima. To su sve stvari koje se zadnjih godina na dnevnoj razini rješavaju više protokolarno a manje suštinski.”

Tabak to ne vidi kao državni udar već zanemarivanje bitnoga.

“Na žalost, Hrvatska već dugo nije imala ovako slabog i nepripremljenog ministra obrane, kao da se zaboravilo koliko je važan i kompleksan resor obrane u ovoj državi i to se vidi. To se vidi na puno strana, jedino što to predsjednik države ističe opet u svom kontekstu. Nažalost, u Hrvatskoj se sektorom obrane, njegovim ozbiljnim funkcioniranjem i razvojem vrlo malo politike bavi.”

Sastanak u studenom je prilika da vrhovi državne politike sjednu za zajednički stol i protresu bitno.To bi se trebalo i češće događati i van okvira, zaključuje Tabak.