OTKRIVAMO: Je li zdravo i zimi jesti sladoled i piti hladno?

sladoled

Zbog nedostatka sunčevih zraka i lošeg raspoloženja jako dobro jesti sladoled i zimi. A znamo i da će hladne namirnice smiriti upale u ždrijelu.

Mnogi medicinski stručnjaci, potvrdit će tezu da kada imamo upaljeno i crveno grlo, ne trebamo piti vruće čajeve, već naprotiv, piti hladna pića i jesti sladoled. Upravo će hladne namirnice smiriti proces upale u ždrijelu i spriječiti razmnožavanje bakterija.

Hladna pića i jela dobro je konzumirati zimi i preventivno, kada grlo nije upaljeno. Praksa je to mnogih stanovnika sjevernoeuropskih zemalja. Njima u prilog ide i statistika po kojoj manje obolijevaju ud upala dišnih puteva, od ostalih žitelja Europe. Kako je mlijeko osnovna namirnica od kojega pravimo sladoled, on je izvor kalcija, A i B vitamina. Preporuča se zato i trudnicama.

Usprkos vjerovanju da nas sladoled deblja, upravo kalcij u njemu, smanjuje njegovu kalorijsku vrijednost, tvrde nutricionisti.

Otkriće znanstvenika s britanskog Psihijatrijskog instituta kako sladoled od vanilije ima učinak i na dio mozga koji reagira na ugodne okuse i izaziva reakciju sreće, dodatak je vjerovanju kako ga je zimi, zbog nedostatka sunčevih zraka i lošeg raspoloženja jako dobro jesti. (g. i.)

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!