OTKRIVAMO: Cijepljenje booster dozom – tko se treba a tko uopće ne treba cijepiti

U Hrvatskoj se sada booster dozom mogu cijepiti svi stariji od 18 godina, i to već tri mjeseca nakon primarnog cijepljenja. No ima i iznimaka – nekima booster nije ni potreban.

Dp sada je učinilo to 289.698 osoba. Kod cjepiva Johnson&Johnson koje se prima u jednoj dozi, booster doza preporučuje se dva mjeseca nakon prve doze. U slučaju Pfizera ili Moderne – najmanje nakon tri mjeseca, umjesto dosadašnjih šest mjeseci.

A čime se cijepi? Osobe koje su primile vektorsko cjepivo cijepe se booster dozom Pfizera ili Moderne. Ali oni koji su primili prve dvije doze Pfizera ili Moderne i imali alergijsku reakciju, cijepit će se AstraZenecom. Novost je i preporuka da se boosterom cijepe svi stariji od 18 godina jer imunost opada i kod mladih.

”Imunost nakon šest mjeseci sve više opada i kod mladih osoba. A osim toga se pojavila i ta omikron varijanta za koju se točno ne zna kakav će biti odgovor na cijepljenje, ali se pretpostavlja ako ima tri doze primjene da je odgovor bolji nego s dvije i da je veća razina zaštite”, ističe Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a za Dnevnik Nove TV.

Neki su zaštićeni i bez booster doze. ”Preboljenje i dvije doze ne zahtijevaju daljnje cijepljenje. Neovisno kad je bilo preboljenje. Ono što se zna je da je bolja kombinacija ako je netko prvo prebolio, a nakon toga cijepljen nego obrnuto”, pojašnjava Pavić Šimetin.

Preboljeli su pa s dvije doze cijepljeni i premijer te ministar zdravstva. ”Broj antitijela mi je iznimno visok i u ovom trenutku mi se ne preporuča booster doza, ali kada struka procijeni nemam nikakvih problema ponovno se cijepiti”, rekao je Vili Beroš.

I mnogima važan podatak – nakon primanja buster doze kovid potvrda za sada vrijedi godinu dana. Nova odluka o trajanju na razini Europske unije bit će donesena sredinom siječnja.